Eveniment

Judecat pentru că a condus băut, a primit doar un avertisment. Cum i-a convins pe magistrați! 

Un mehedințean trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, după ce a fost prins băut la volanul unei mașini în timp ce se deplasa pe drumul național DN67C, a scăpat de pedeapsă. Magistrații din Novaci au renunțat la aplicarea pedepsei în cazul său, șoferul primind doar un avertisment. 

Acesta a fost oprit în data de 7 martie 2021, în jurul orei 09.25, de polițiștii din Novaci, în timp ce conducea un autoturism pe drumul national din direcția Rânca – Novaci. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar în urma testării a rezultat o valoare de 0,41 mg/L alcool pur în aerul expirat.

A fost condus de către organele de poliţie la Spitalul orăşenesc Novaci, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii concentraţiei de alcool în sânge. Din conţinutul Buletinului Alcoolemie Toxicologică emis de către SML Gorj, a rezultat faptul că a avut o îmbibaţie alcoolică în sânge de 0,93 g0/00 la prima probă. 

Pe timpul cercetărilor, șoferul a recunoscut și regretat fapta comisă. În timpul audieriulor, le-a spus anchetatorilor că în ziua precedentă, cu ocazia sărbătoririi majoratului fiicei sale, a consumat aproximativ 4 beri de 0,5 l și 150 ml vin și a mâncat. Le-a mai spus și că nu s-a gândit la faptul că a doua zi dimineaţa s-ar mai afla sub influenţa băuturilor alcoolice, aspecte confirmate și de soția sa. 

Magistrații l-au crezut și au renunțat la aplicarea pedepsei în cazul său. ”Având în vedere modul şi împrejurările în care a fost comisă de către inculpat infracțiunea, instanța apreciază că renunțarea la aplicarea pedepsei este cea mai potrivită modalitate de individualizare a sancțiunii penale care urmează a fi aplicată inculpatului. Instanța are în vedere valoarea alcoolemiei situată la limita incidenței penale, dar și faptul că inculpatul consumase alcool cu o noapte înainte și că, în conformitate cu susținerile sale, nu știa faptul că îi mai rămăsese alcool în organism, deși trebuia să cunoască acest lucru. În temeiul art. 81 din Codul Penal va aplica inculpatului un avertisment, atrăgându-i atenţia asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune în cazul în care va mai comite infracţiuni, respectiv lipsa posibilităţii de a mai beneficia de instituţia renunţării la aplicarea pedepsei”, se arată în hotărârea Judecătoriei Novaci. 

 

Magistrații novăceni l-au obligat însă la plata sumei de 276 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de către stat.

Hotărârea pronunțată de Judecătoria Novaci în data de 15 iulie poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

Vizualizări: 1,236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: