Politică

Iohannis, prăbușit în sondaje

Un sondaj realizat de GLOBSEC dedicat Europei de Est arată modul în care încrederea președintelui Klaus Iohannis a scăzut, în doar un an, de la 44% la 29%. Cercetarea mai arată și o preferință de direcție spre est a românilor.

Același sondaj mai arată și că 66% dintre români au sentimentul de neputință vizavi de propriul guvern, care susțin că „indiferent cine vine la guvernare pentru mine va fi la fel”. Totodată, 60% dintre cetățeni, procentul cel mai ridicat din Europa de Est, ar avea încredere mai de grabă într-un lider autoritar decât în sistemele democratice.

O concluzie a studiului arată că în nicio țară din Europa de Est nu a existat o prăbușire atât de mare a „satisfacției față de democrației” ca în România. Mai exact, de la 30% în 2021, procentul a ajuns la 23% în 2022.

De o prăbușire dramatică a încrederii suferă și președintele Klaus Iohannis, care de la 44% în 2021 a ajuns la 29% în 2022.

Țara noastră mai stabilește un record și în privința pesimismului. Sondajul arată că 66% dintre români au senzația de neputință cu privire la influențarea guvernării. Următoarele țări din acest top sunt Slovacia și Bulgaria cu aproximativ 50%.

Cercetarea mai arată și că România este singura țară din regiune în care începe pas cu pas să scadă orientarea geopolitică spre vest, de la 43% în 2021 la 27% în 2022.

O cifră interesantă este și procentul de români care cred că Rusia avea dreptul să invadeze Ucraina - 22%, în timp ce alți 26% consideră că Occidentul se face vinovat de război prin provocarea Rusiei.

Vizualizări: 1,045

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: