Ultima oră

Investiții pentru exploatarea metalelor rare din Gorj, Bihor și Hunedoara

Peste 615 milioane de euro vor fi investiți pentru relansarea sectorului minier național și valorificarea unor resurse considerate critice la nivel global. Trei proiecte majore – pentru extracția de grafit, magneziu și cupru-aur – au fost aprobate la nivel european și urmează să intre în faza de finanțare începând cu luna iunie.

 
La Baia de Fier, județul Gorj, va fi demarat un proiect de 200 milioane euro pentru exploatarea celui mai mare zăcământ de grafit din Europa. Proiectul aparține Societății Naționale a Sării (SNS) și este cel mai avansat din cele șapte aprobate de Comisia Europeană. Se estimează o producție anuală de 15.000 de tone de grafit de înaltă puritate, utilizat în baterii pentru vehicule electrice și în sisteme de stocare a energiei.

Grafitul procesat aici va permite și extragerea grafenului, unul dintre cele mai valoroase materiale din lume, esențial în industria verde, auto, aerospațială și electronică. Prețul unei tone de grafen poate ajunge până la 200.000 euro.

În comuna Budureasa, județul Bihor, compania Verde Magnesium (afiliată Amerocap – SUA) va investi 115 milioane euro pentru extracția magneziului din cel mai mare zăcământ european de brucit. Se preconizează o producție de 30.000 tone anual până în 2030, cu extindere la 90.000 tone până în 2036.

 
Proiectul este vital pentru reducerea dependenței UE de importurile de magneziu și pentru relansarea economiei locale, fiind finanțat din capital privat, granturi și credite.

În comuna Bucuresci, județul Hunedoara, Euro Sun Mining (Canada) va demara un proiect de 300 milioane euro pentru exploatarea a 640.000 tone de cupru și 221 tone de aur. Din 2027, va începe producția de 20.000 tone de concentrat de cupru anual, pentru următorii 35 de ani. Proiectul se va desfășura fără utilizarea cianurilor și cu un sistem ecologic de gestionare a deșeurilor.

Potrivit Academiei Române, România deține peste 15 miliarde tone de rezerve geologice, din care 1 miliard reprezintă minereuri cuprifere. Cariera Moldova Nouă singură conține resurse de cupru în valoare estimată de 4 miliarde dolari.

Vizualizări: 476

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: