Actualitate

Intensitatea cutremurului de marți a fost de peste 7 grade în zona epicentrală

​​Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade produs marți în județul Gorj a fost urmat de peste de replici, iar în localități din zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade, au anunțat miercuri reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a afirmat că seismul s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

„Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă. A fost o surpriză pentru că calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă”, a declarat directorul INFP.

În perioada următoare sunt așteptate în continuare replici în zona Gorj, dar de o intensitate mai mică. „Deja sistemul este într-un proces de reechilibrare, energia a fost eliberată și aceste replici care vor apărea, este de așteptat să fie din ce în ce mai mici”.

Întrebați dacă există o legătură între cutremurul din Turcia și cele produse în Gorj, cei de la INFP au spus că vor trebui făcute studii, însă posibilitatea este una foarte redusă.

Vizualizări: 1,390

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: