Actualitate

INFP: Această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor

Institutul Național pentru Fizica Pământului a publicat un amplu material despre cutremurele care au avut loc în ultimele două luni în Gorj.

“Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului de 5.2 ML, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce privește reevaluarea hazardului și a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali. Astfel, până la momentul acestui studiu, au fost înregistrate în această zonă, aproximativ 2150 de cutremure, dintre acestea 36 având magnitudine ≥ 3 ML”, se arată în document.

Cutremurul de 5,7 grade, din 14 februarie 2023, a fost cel mai puternic din ultimele două sute de ani, din zonă. “Sistemul de tip dublet seismic înregistrat în această perioadă reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 și 5.7 ML au fost resimțite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate”, mai arată sursa citată.

Este important de subliniat că aceste seisme sunt de natură tectonică, arată INFP, seismicitatea din această zonă datorându-se tensiunilor acumulate la contactul dintre Platforma Moesică și orogenul Carpaților Meridionali. 

Institutul explică și numărul mare de replici: “Numărul ridicat de replici înregistrate după cutremurele moderate din Gorj se explică prin faptul că dezvoltarea Rețelei Seismice Naționale a permis detectarea și înregistrarea mai precisă a cutremurelor, dar și a microcutremurelor. Cu siguranță că și cutremurele moderate din trecut au fost urmate de multiple replici, dar acestea nu au fost înregistrate anterior din cauza absenței instrumentelor de măsură și a nivelului de înțelegere a fenomenului seismic”.

 

Vizualizări: 903

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: