Actualitate

Incertitudini la final de an pentru CE Oltenia

Mai sunt trei săptămâni din acest an și Complexul Energetic Oltenia nu știe de statut vor avea cele două grupuri pe care, potrivit planului de restructurare, trebuie să le închidă la finalul anului.

Administrația a anunțat că va folosi grupurile și după 1 ianuarie, la cererea dispecerului național, dacă va fi nevoie de energie. Și, în mod clar, va fi.

Situația este incertă totuși, că nu degeaba au făcut drumuri la Bruxelles, pe această temă, atât ministrul Energiei, Virgil Popescu, cât și premierul Nicolae Ciucă. Niciunul nu a transmis un rezultat favorabil.

Sunt multe incertitudini la final de an pentru CE Oltenia. Una este legată de banii pe care vrea guvernul să îi ia. Va da înapoi ajutorul de restructurare de 1,6 miliarde de lei, așa cum cere Ministerul de Finanțe, care vrea să își acopere deficitul? L-am auzit cu toții pe ministrul Energiei spunând că ministerul lui trebuie să returneze banii, nu CEO, care a primit un ajutor, nu un împrumut.

Este o incertitudine legată și de soarta celor 1.700 de salariați angajați anul acesta, pe perioadă determinată, până la 31 decembrie. Contractele le vor fi prelungite șase luni, dar apoi nu se știe. Potrivit legii, mai pot beneficia de o prelungire și atât. Adică la finalul anului viitor ar pleca acasă. La ce bun să îi înveți o meserie, dacă nu poți să îi păstrezi nici dacă ai nevoie?

Ar fi mai o incertitudine legată de participarea salariaților la profit. Bugetul rectificat al Complexului Energetic Oltenia a prins suma de 43,4 milioane de lei pentru participarea salariaților la profit. Dacă luăm în calcul că, la finalul anului vor fi în jur de 11.700 de angajați, fiecăruia îi vor reveni în jur de patru mii de lei brut. Dar, dacă guvernul vrea să ia 1,6 miliarde de lei din profit, și cota care ajunge la salariați se înjumătățește.

Pentru salariați mai este și incertitudinea legată de pensionare. Politicienii promit o a treia lege prin care să poată pensiona salariații din producție la 52 de ani. Dacă nu le-au ieșit primele două, ce speranțe să avem de la a treia?

 

Vizualizări: 5,255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: