Actualitate

Împrumutul pentru CE Oltenia, blocat de două săptămâni

Ministrul Energiei ține blocat de două săptămâni actul normativ prin care Complexul Energetic Oltenia o să primească un ajutor de restructurare de 241 de milioane de euro în acest an. Probabil că grupurile de interese din spatele lui Virgil Popescu nu sunt mulțumite de faptul că un certificat costă doar 42 de euro, că poate își făcuseră calculele pe 46 de euro.

Știți cine se bucură de faptul că banii nu au ajuns încă la CE Oltenia? Normal că știți, așa-zișii ecologiști de la Greenpeace, care au ieșit marți cu un nou comunicat, prin care ne transmit că societatea CE Oltenia riscă amenzi de un miliard de euro, dacă nu găsește soluții pentru a da până la 30 aprilie suma de 280 de milioane de euro pentru certificate.

Greenpeace critică și faptul că societatea Complexul Energetic Oltenia a anunțat că intenționează să împrumute certificate de emisii pentru a-și acoperi o parte din deficit, dar și faptul că guvernul ar putea ajuta CEO. “Soluția e foarte periculoasă, CEO având șanse mari să plătească cu mult mai mult anul viitor. 2022 se anunță deja un an cu cheltuieli mari pentru companie, pe lângă certificatele aferente producției de energie de anul acesta, ar trebui să returneze și acest potențial împrumut”, se arată în comunicat.

Greenpeace pune presiune pe guvern să nu aprobe împrumutul. „Orice nou împrumut acordat Complexului Energetic Oltenia de statul român pentru plata certificatelor de CO2 trebuie să țină cont de condițiile de piață și să reflecte situația companiei. CEO este în prezent în risc de insolvență, iar planul de restructurare al companiei este examinat de Comisia Europeană. Aceeași regulă se aplică oricăror garanții pe care statul le-ar oferi companiei pentru a obține un credit de la bănci private. Dacă nu respectă condițiile de piață, acest împrumut sau garanția acordată de stat trebuie să fie considerate drept ajutor de stat suplimentar și, prin urmare, să fie notificate și aprobate de Comisia Europeană înainte de a fi acordate. CEO și Guvernul României trebuie să acționeze transparent și să informeze publicul și Comisia în legătură cu orice procedură abordată pentru a plăti certificatele de emisii de CO2, în special dacă sunt folosiți bani publici”, spune Andrea Carta, Senior Legal Strategist, Greenpeace European Unit.

Greenpeace România recunoaște că a găsit două mii de cetățeni care să îl bombardeze pe Virgil Popescu cu solicitări de renunțare la producția de energie pe cărbune.

Vizualizări: 3,269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: