antiVirale

Imagini inedite: Pițărăii cu măști, pe ulițele din Padeș

Un obicei unic în Oltenia încă reunește sute de localnici în comuna Padeș în fiecare an. Pițărăii cu măști se respectă cu sfințenie în fiecare an. Și în acest an, în Ajunul Crăciunului, sute de tineri din comună și-au pus măști pe care le-au confecționat singuri și au pornit pe ulițele satelor la colindat. 

Măștile sunt făcute din blană de oaie și apoi sunt colorate. "Măștile sunt confecționate de fiecare. Ori tineri căsătoriţi, ori necăsătoriţi. Sunt bătrâni, tineri, copii, tot satul participă la un astfel de eveniment, pentru că este un obicei care nu a fost niciodată împărţit pe vârste", spune Carmen Sarcină, fondatoarea Ansamblului Roua, din Cloșani. 

Și în acest an, sute de localnici au dus tradiția mai departe. După ce au colindat și au primit fructe, dulciuri sau colaci, localnicii s-au prins în horă. "În ziua de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, se desfăşoară piţărăii cu măşti, un obicei străvechi, cu care noi ne-am născut şi pe care noi l-am moştenit, care s-a transmis din generaţie în generaţie şi constă în colindat prin satele comunei Padeş, colindat în care pornesc copiii însoţiţi de părinţi, de bunici, dar şi de băieţii care poartă măşti. Aceştia se numesc mascaţi. Ei se maschează în costum de bărbat şi de femeie, purtând pe cap măşti din piele de oaie, de capră, cu diferite ornamente, cu ciocuri, mai nou şi-au împodobit aceste măşti şi cu coarnele de la animalele pe care le-au sacrificat. Aceste măşti simbolizează alungarea spiritelor rele, a tot ceea ce este rău în sat şi îngospodăria oamenilor”, a mai spus Carmen Sarcină.

Vizualizări: 1,181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: