Social

Hoții de lemn, cu ochii pe pădurile nepăzite. Cine trebuie să ia măsuri!

Aproape 7000 de hectare de fond forestier de pe raza județului Gorj nu sunt asigurate din punct de vedere al serviciilor silivice. O spun reprezentanții Gărzii Forestiere Vâlcea, care au solicitat ocoalelor silvice zonale să ia măsuri pentru asigurarea pazei acestora, astfel încât pădurile nepăzite să nu mai fie ținta hoților de lemn. 

Suprafața de fond forestier la nivelul județului Gorj este de 246.123 ha. La nivelul  Ocolului Silvic Cărbunești există o suprafață de 1644ha fond forestier pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice.

”În cursul anului 2022, având în vedere ritmul scăzut în ceea ce privește preluările de fond forestier neadministrat de pe raza Ocolului Silvic Cărbunești, Garda Forestieră Rm-Vâlcea prin Garda Forestieră Județeană Mehedinți –Gorj a notificat Direcția Silvică Gorj și Ocolul Silvic Cărbunești să urgenteze activitatea de preluare în pază a suprafețelor de fond forestier neadministrat pentru stoparea furturilor și tăierilor ilegale de arbori din aceste suprafețe”, a transmis Garda Forestieră Rm. Vâlcea. 

Și la Ocolul Silvic Hurezani există o suprafața de 2214 ha constituită din proprietăți de până la 30 ha inclusiv care nu au încheiate contracte de servicii silvice. ”Diligențele privind urgentarea preluarii în vederea asigurării serviciilor silvice pentru aceste suprafețe neadministrate au fost concretizate în raportul privind controlul periodic efectuat la Direcția Silvică Gorj, Ocolul Silvic Hurezani de către delegații Gărzii Forestiere Județene Mehedinți–Gorj din cadrul Garzii Forestiere Rm. Valcea”, a mai spus sursa citată. 

Reprezentanții Gărzii Forestiere au solicitat primăriilor din Gorj să sprijine acest proces, dar și o mai bună cooperare cu structurile silvice, prin punerea la dispoziție a tuturor datelor necesare întocmirii situației justificative solicitate pentru preluluarea în pază a suprafeţelor de fond forestier de maximum 30 ha inclusiv aparţinând persoanelor fizice şi juridice.

Mai mult, le-a cerut de ocoalelele silvice accelerarea procesului de preluare în pază a tuturor suprafețelor de fond forestier mai mici de 30 ha, pentru care sunt asigurate fonduri bănești de la bugetul de stat. ”Nu lipsită de eficiență este și convingerea micilor proprietari de păduri că asigurarea serviciilor de pază cu fonduri de la bugetul de stat vine și în sprijinul lor tinând seama de obligațiile care le revin, în calitate de proprietari”, au mai spus reprezentanții Gărzii Forestiere. 

Autoritățile spun că finalizarea acestui proces în cel mai scurt timp posibil va determina eliminarea pagubelor produse fondului forestier prin tăieri ilegale de arbori. 

 

Vizualizări: 969

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: