Actualitate

Guvernul, reclamat din nou la Comisia Europeană pentru ajutorul dat CE Oltenia

Bankwatch România a anunțat luni că a cerut Comisiei Europene să respingă ajutorul de stat de peste un miliard de euro din Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia. La lupta dusă de așa-zișii ecologiști împotriva României și a independenței energetice s-a mai lipit și ClientEarth, o organizație non-profit internațională pentru dreptul mediului.

Cele două grupuri susțin că folosirea bugetului public pentru restructurarea companiei constituie ajutor de stat ilegal, deoarece ”planul actual subminează obiectivul Pactului Ecologic European de decarbonizare a sectorului energetic și cel de atingere a neutralității climatice până în 2050”. 

Activiștii de mediu bat din picior să se stabilească o dată de eliminare a cărbunelui.

Juliette Delarue, avocată specializată în ajutoare de stat în cadrul ClientEarth, susține că planul de restructurare făcut de CE Oltenia “contravine normelor privind ajutoarele de stat, nefiind nici coerent, nici de perspectivă, și încurajează CEO să mențină status quo-ul și să folosească în continuare combustibilii fosili”. 

În același comunicat de presă, ecologiștii spun că planul de restructurare și decarbonizare notificat Comisiei Europene în august 2020 nu este încă publicat. Cu toate astea, spun că nu este coerent.

Bankwatch România și ClientEarth au depus o plângere la Comisie și anul trecut împotriva ajutorului pentru salvare, au contestat și banii dați de guvern pentru exproprierile necesare extinderii carierelor miniere, dar iată că nici cei de la Comisia Europeană nu-i prea ia în calcul și îi lasă să latre la lună.

Vizualizări: 2,797

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: