Actualitate
Funcționarii închid miercuri primăriile

Angajații din primării și din sectorul asistenței sociale vor declanșa, miercuri, între orele 11:00 și 13:00, o grevă de avertisment, urmând ca peste o săptămână să aibă loc și greva generală, a anunțat Dan Cârlan, președintele Sindicatului Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România, care face parte din Federația sindicală Columna.
”Noi, în urmă cu două săptămâni, am notificat Guvernul cu privire la nevoia de dialog social pe pachetul de legi care privesc în special Administrația publică locală și Asistența socială. Se știe de două săptămâni că, miercuri, vom avea grevă de avertisment prin care vom închide primăriile din România prin administrația locală din România și grevă de avertisment în sectorul asistenței sociale. Guvernul ne ignoră cu desăvârșire. Obligația legală de a ne convoca la negocieri în cele 10 zile ulterioare notificării nu a fost îndeplinită, prin urmare nu am avut de ales și am venit la cel mai mare partid din arcul guvernamental și la președintele Camerei Deputaților să cerem sprijin să întrebăm și să înțelegem care este poziția PSD în această poveste”, a precizat Cârlan, după întâlnirea, la Parlament, cu președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu.
Cârlan a explicat că, în privința administrației publice locale pe care o reprezintă, măsurile anunțate de premierul Ilie Bolojan reprezintă un ”pachet de distrugere”, scrie Agerpres.
”Oricât ar fi de frumos ambalate exemplele despre ospătari, șoferi și alte asemenea, care fac deliciul publicului, vreau să vă spun că Administrația publică locală oricum la nivelul comunelor se află în pragul colapsului. Numărul real de funcționari publici din toate primăriile comunelor din România este de 27.992, ceea ce înseamnă, în medie, nouă funcționari publici pe o primărie. Funcțiile publice esențiale fără de care nu se poate desfășura activitatea unei primării, ca autoritate publică care asigură prerogativele de putere publică ale autorității, este de opt: secretar general, contabil, asistent social, impozite și taxe, urbanism, stare civilă. Toate aceste funcții nu pot fi desfășurate cu un sfert de normă, cum propune Guvernul la televizor. Nu ne putem imagina că un primar va sta la rând să aștepte de două ori pe săptămână serviciile secretarului general sau să aștepte de două ori pe săptămână semnătura contabilului pentru execuția bugetului care se face zi de zi, după cum nici cetățenii comunelor nu ne putem imagina că se vor programa marțea și vinerea să moară sau să nască”, a explicat acesta.
Potrivit acestuia, sistemul de finanțare este ”așezat complet greșit” și ar trebui o alocare echilibrată a resurselor financiare. El a menționat că, deși comunele și satele reprezintă 85% din suprafața României, orașele și municipiile primesc mai mulți bani de la buget.
Vizualizări: 1,041