Ultima oră
Fost secretar de stat în Ministerul Energiei: S-a irosit mult timp pentru renegociere

Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, face afirmații dure. S-a pierdut timp prețios în privința renegocierii planului de restructurare al Complexului Oltenia și toate declarațiile care vin acum de la politicienii care văd importanța cărbunelui și a energiei pe cărbune sunt tardive și electorale.
Andrei Maioreanu a vorbit într-un interviu pentru Radio Infinit despre renegocierea planului de restructurare. Știe exact cum ar trebui să argumenteze România nevoia de a amâna închiderea capacităților pe cărbune până în 2038, dar nu s-au făcut pași concreți în această direcție deși acum, în preajma alegerilor, toată lumea vorbește despre importanța termocentralelor.
„Nu există niciun demers. Singurele documente în baza cărora s-ar fi putut negocia acest plan de restructurare erau documentele fundamentale ale SEN, strategia energetică națională modificată, cu scenariul optim de funcționare a producătorilor de energie pe bază de cărbune, respectiv CEO, cel puțin până în 2038, în funcție de cantitatea de cărbune extrasă și de cantitatea de energie produsă și planul național de schimbări climatice, în care pilonul decarbonizarea sistemului energetic să fie modificat. Toate aceste lucruri la pachet, cu colegii de la Consiliul Concurenței, ar fi putut de mult să stea la baza renegocierii acestui plan de restructurare pe care văd că înainte de alegeri, toți politicienii, cei care l-au construit, cei care nu s-au ocupat să-l renegocieze sau să facă demersuri în acest sens, toți politicienii spun că nu este bun. Mi se par declarații mult prea tardive având în vedere că s-a irosit foarte mult timp”, a declarat la Radio Infinit Andrei Maioreanu.
În prezent, totul doar netezește calea companiei spre închidere, mai crede Maioreanu: „Toate aceste lucruri care stau la baza funcționării CEO , inclusiv în zona legislativă, nu asigură funcționarea. Mai mult închidere, din punctul meu de vedere pentru că s-a irosit foarte mult timp. Au fost pârghii guvernamentale prin care lucrurile acestea se puteau face”.
Vizualizări: 718