Actualitate

Fost salariat al CE Oltenia, executat de Casa de Pensii

Un fost salariat al Complexului Energetic Oltenia a reușit să suspende executarea silită inițiată de Casa de Pensii Mehedinți, care dorește să recupereze circa 12.000 de lei.

Bărbatul a lucrat la ELCFU. În iunie 2022, bărbatul a cerut recalcularea pensiei în baza unei adeverințe eliberate de CE Oltenia, cum că a lucrat în activități legate direct de producția de energie pe cărbune. A și obținut o majorare de pensie, pe care acum statul o cere înapoi.

Pe 10 mai 2023, Casa Națională de Pensii a emis adresa nr. 15861, potrivit căreia “nu poate fi asimilată în condiţii speciale de muncă activitatea în cadrul Staţiei Căi Ferate Uzinale din IM Motru”, pe considerentul că “prin natura funcţiei îndeplinite şi a locului de muncă de bază, nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Legea nr. 197/2021 respectiv... direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei elecrtice şi extracţiei cărbunelui”. 

Potrivit Casei de Pensii, “reclamantul a fost impiegat de mişcare la căile ferate uzinale - meserie care este direct legată de siguranţa circulaţiei și nu este o meserie desfăşurată direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui şi nu beneficiază de asimilarea perioadei în condiţii speciale prevăzute de Legea nr. 197/2021”.

Aproape 500 dintre angajații CE Oltenia lucrează la ELCFU și nu beneficiază în prezent de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani.

 

Vizualizări: 8,537

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: