Actualitate

Federația “Energetica” cere proceduri mai simple pentru declararea bolilor profesionale

Minerii și energeticienii par să se fi obișnuit cu ideea închiderii activității, în condițiile în care la nivelul Uniunii Europene este promovată înlocuirea energiei pe cărbune cu energie verde. Cei care mai au puțin până la pensie sunt interesați de un pachet compensatoriu mai mult decât de supraviețuirea companiei. Federația Energetica a întocmit un document prin care solicită atât pensionarea mai devreme, cât și proceduri mai simple pentru declararea bolilor profesionale, asta pe lângă plățile compensatorii pentru cei care vor fi concediați.

Federația Energetica cere reducerea vârstei de pensionare pentru mineri și energeticieni la 55 de ani, în condițiile unui stagiu de cotizare de 30 de ani.

O altă solicitare este “simplificarea procedurilor specifice recunoașterii, semnalării și declarării bolilor profesionale în condițiile existenței unor discrepanțe majore între rapoartele referitoare la starea de sănătate a salariaților și bolile profesionale sau accidentele de muncă declarate”, se arată în document.

Potrivit documentului, “inducția electromagnetică are efect nociv asupra angajaților termocentralelor, ducând la boli neurologice și cardiovasculare cu o frecvență mult mai mare decât restul comunității”. De asemenea, pulberile de cărbune în suspensie duc la boli pulmonare și cancere, susține federația sindicală.

“Eliminarea grupelor de muncă deosebite și speciale din societățile de producere a energiei electrice și termice pe baza unor măsurători de noxe fizice, chimice și biologice fictive, coroborat cu neraportarea numărului real de boli profesionale și decese înregistrate în aceste societăți, a creat o discriminare între salariații din domeniul energetic”, mai arată Federația “Energetica”.

Vizualizări: 3,842

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: