Eveniment

Evaziune din reciclarea deșeurilor

A fost nevoie de câțiva ani pentru trimiterea în judecată a unor gorjeni care au simulat o activitate de reciclare de deșeuri, atât pentru a recupera TVA de la stat pe facturi fictive, cât și pentru a încasa subvenții de la Administrația Fondului de Mediu.

Cinci persoane din Gorj au fost trimise acum în judecată pentru participație improprie la infracțiunea de înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată.

“Pentru a dispune astfel s-a reţinut că inculpaţii M.F.I., M.S., M.G.S. şi I.L.S., în perioada 2016 – 2018, au indus în eroare societăţi de tip OTR/producători de ambalaje, prin prezentarea ca adevărată a unei situaţii mincinoase, respectiv colectarea şi reciclarea deşeurilor din ambalaje prin intermediul societăţilor comerciale pe care inculpaţii le administrau şi astfel cu intenţie au indus în eroare aceste entităţi de tip OTR, care ulterior, folosindu-se de operaţiunile de reciclare prezentate de inculpaţi în vederea justificării îndeplinirii obiectivelor anuale de valorificare prin reciclare, s-au  sustras, fără vinovăţie, de la plata taxei de 2 lei/kg, datorată Administraţiei Fondului pentru Mediu, aplicată la diferenţa dintre cantităţile de deşeuri pe care trebuiau să le recicleze şi cele reciclate efectiv, fiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Prejudiciul reţinut în actul de inculpare ca fiind produs bugetului de stat (prin Administraţia Fondului pentru Mediu), în ceea ce priveşte această infracţiune, este în sumă totală de 32.213.846 lei.

De asemenea, s-a reţinut că inculpaţii M.F.I., M.S., M.G.S. şi I.L.G., prin intermediul S.C. E.P.S. SRL, au înregistrat în evidenţa contabilă achiziţii de deşeuri de ambalaje şi prestări de servicii de la SC M.C.I. SRL, SC O.R. SRL si I.I. G.N., în suma totală de 8.300.790 lei şi au dedus în mod ilegal TVA în valoare de 1.660.158 lei, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma menţionată, fiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

S-a mai reţinut în actul de inculpare şi că inculpaţii M.F.I., M.S., M.G.S. şi M.R.S., folosindu-se de contracte de împrumut încheiate în mod fictiv prin care       s-a creat aparenţa creditării societăţilor comerciale, iar ulterior, după obţinerea banilor ca urmare a inducerii în eroare, prin fapta descrisă anterior ca fiind infracţiune, au retras sumele de bani astfel virate în conturile bancare ale societăţilor respective, motivând restituirea împrumuturilor acordate, deşi cunoşteau că banii provin din infracţiune, au săvârşit infracţiunea de spălare de bani, în formă continuată.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, formulându-se propunere de menţinere a  acestora de către instanţă.

Ce cinci inculpaţi au fost reţinuţi preventiv în cauză 24 de ore, după care cu privire la aceştia a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

“Facem însă precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată sau trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, dar aceste acţiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive în cauză”, a mai precizat sursa citată.

 

Vizualizări: 506

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: