Diaspora

Elveția spune "PAS" furnizării de armament Ucrainei 

Elveția a transmis că nu este de acord cu furnizarea (direct sau indirect) al unui număr de tancuri Leopard 1A5, către Ucraina. 

"Consiliul Federal a ajuns la concluzia că vânzarea celor 96 de tancuri nu este posibilă conform legislației elvețiene actuale. Aceasta ar reprezenta o abatere de la politica de neutralitate.”

 

În timp ce statele membre UE, fie voluntar, fie sub presiune, au susținut sancțiunile și au trimis ajutoare și transferuri de arme în Ucraina, Elveția a respins această cale, invocând constituția sa istorică care cere neutralitate.

Situația este similară, ca atunci când Bruxelles-ul a cerut confiscarea definitivă a bunurilor rusești înghețate și trimiterea acestora în Ucraina. Elveția a precizat în mod clar și atunci, că nu va atinge în niciun caz activele rusești în valoare de aproximativ 8,1 miliarde de dolari deținute și înghețate în prezent, deoarece sistemul său juridic, conform atât a Federației Elvețiene a Băncilor, cât și a guvernului, interzice exproprierea activelor private de origine legitimă fără compensare. O astfel de mișcare ar fi incompatibilă cu constituția elvețiană și ar fi o încălcare profundă a angajamentelor internaționale ale Elveției.

Așadar, în ciuda presiunii internaționale tot mai mari, legile Elveției, care a fost neutră de aproximativ 500 de ani, nu îi permit să trimită arme într-o țară aflată în război și nici să le trimită într-o țară terță care apoi le transferă beligerantului. Impasul este întărit de faptul că, conform dreptului internațional, statele neutre trebuie să trateze toate părțile la un război în mod egal, ceea ce înseamnă că, prin aderarea la interdicția comerțului cu arme împotriva Moscovei, Berna este obligată să aplice aceeași abordare și în cazul Ucrainei.

Vizualizări: 633

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: