Actualitate

Dovada că salariații ELCFU au lucrat în producție

Casa de Pensii refuză să recunoască dreptul unor salariați ai Complexului Energetic Oltenia de a se pensiona cu câțiva ani mai devreme, pe motiv că aceștia nu au avut meserii legate direct de producția de energie pe cărbune.

Vorbim de salariații de la Livrări și Căi Ferate Uzinale, interpretarea Casei de Pensii fiind aceea că munca lor este legată de siguranța feroviară, nu de producția de energie. În aceeași situație sunt cei care au lucrat la secția chimică a termocentralelor.

Ca să fie clar, toți acești oameni au primit în ultimii ani acel adaos salarial acordat salariaților din producție. Deci, au lucrat în producție, iar CE Oltenia produce energie, nu altceva.

Pe de altă parte, să nu ne facem că nu înțelegem de ce a fost dată această lege. Legea 197/2021 îi scoate la pensie pe salariații din minerit și energia pe cărbune, pentru că acest sector de activitate se închide la ordin. Și toți salariații din producție merită această protecție socială, indiferent cât de prost a fost scrisă legea și cât de abuziv este interpretată de Casa de Pensii.

Deja Înalta Curte, care s-a pronunțat pe interpretarea unei părți din lege, s-a raportat la spiritul ei și la intenția legiuitorului, care a rezultat din dezbaterile parlamentare și nota de fundamentare. Dacă politicienii ar fi fost corecți, de la început ar fi scris în lege că, având în vedere faptul că închidem carierele miniere și termocentralele, salariații de aici beneficiază de pensie dacă au 52 de ani și de alte forme de protecție dacă sunt mai tineri. Așa, s-au scărpinat ca maimuța, cu stânga la obrazul drept, și acum ne dăm cu părerea zilnic, sute de oameni, despre Legea 197.

Vizualizări: 3,447

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: