Actualitate

Două cariere miniere vor supraviețui anului 2030

Puțini oameni mai cred că Gorjul va avea minerit după anul 2030, mai ales că România și-a asumat prin PNRR că va închide toate exploatările până atunci.

Președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșiuța, Nelu Roșca, este printre puținii optimiști. Acesta crede că unele cariere miniere vor funcționa și după anul 2030.

„Eu vă spun și vorbesc în cunoștință de cauză, că după 2026 vor rămâne patru cariere, iar după 2032, două cariere”, a declarat Roșca.

Acesta spune că sectorul minier va fi mult restrâns, dar nu va dispărea. “E clar că lucrurile se vor restrânge în sectorul nostru de activitate pentru că statul român s-a angajat la foarte multe lucruri în fața Uniunii Europene, dar a lăsat povara în spatele agentului economic și al salariaților”, a mai precizat liderul sindical la Infinit.

Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că în cel mult un an va elabora, dezbate, adopta, trece prin Parlament și publica în Monitorul Oficial o lege de eliminare treptată, în decurs de 10 ani, a cărbunelui din sistemul energetic național.

"Până cel târziu în Q2 2022 va intra în vigoare o lege care va cuprinde un calendar de înlocuire a cărbunelui, inclusiv măsuri privind închiderea/conservarea minelor și măsuri pentru recalificare și reconversie profesională și alte măsuri cu impact socio-economic asupra comunităților afectate", se arată în document, Q2 însemnând al doilea trimestru al anului.

Vizualizări: 8,870

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: