Actualitate

Discuții la Bruxelles pe planul de restructuare a CE Oltenia

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, va ajunge în cursul zilei de luni la Bruxelles, pentru discuții pe marginea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

Este vorba de a doua variantă a planului de restructurare, mult mai dură decât prima, în sensul în care rămân doar trei din cele 12 grupuri energetice, față de cinci în primul plan.

Și numărul de salariați scade mult mai mult, în 2030 compania care avea 12.000 de angajați la începutul anului urmând să rămână cu circa 2.600.

Nu este singura schimbare, în noul plan se prevede înființarea unor societăți mixte între CE Oltenia și investitori privați, prin intermediul cărora să fie realizate investițiile în noile grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice.

Mai mult, compania din Gorj a fost nevoită să încheie contracte de vânzare de energie pe cinci ani, la prețuri care abia acoperă certificatele de carbon, ceea ce va fi o piatră de moară uriașă de gâtul CE Oltenia.

Chiar și în aceste condiții, este posibil ca specialiștii Comisiei Europene să impună un al treilea plan de restructurare, în care să rămână doar două grupuri energetice la Rovinari, și acelea doar ca rezervă de capacitate.

Administrația CE Oltenia speră ca planul să fie aprobat în septembrie, pentru că în octombrie se depun proiectele pentru accesarea banilor din Fondul de Modernizare și deja a ratat sesiunea de depunere de anul trecut.

Vizualizări: 2,357

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: