Politică

Discuții cruciale pentru Complexul Energetic Oltenia: Mihai Weber a reunit la aceeași masă sindicatele, conducerea CEO și reprezentanții Guvernului

Deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber, a organizat săptămâna trecută o întâlnire de lucru importantă între liderii sindicali din sectorul energetic, conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) și reprezentanții Ministerului Energiei, în frunte cu ministrul Bogdan Ivan.

Discuțiile au vizat viitorul termocentralelor pe cărbune, în contextul în care, potrivit planului actual de restructurare, grupurile pe lignit ale CEO ar urma să fie trecute în rezervă de capacitate la 1 ianuarie 2026.

Parlamentarul gorjean a subliniat că obiectivul principal al acestor demersuri este obținerea unei decizii favorabile din partea Comisiei Europene, care să permită prelungirea duratei de funcționare a centralelor pe cărbune din Oltenia și Valea Jiului.

„Cel mai important este să găsim soluții până la finalul anului. Așa cum arată lucrurile acum, din 1 ianuarie 2026 am putea fi obligați să punem lacătul pe companie. De aceea, am cerut ca la discuții să participe toți factorii relevanți – de la sindicate, la conducerea CEO și până la oficiali din minister”, a declarat Mihai Weber.

La întâlnire au fost prezenți și secretarul de stat responsabil de sectorul energetic, directori din cadrul ministerului, precum și aproximativ 15 lideri sindicali. Potrivit lui Weber, s-au analizat mai multe scenarii privind grupurile energetice care pot rămâne în funcțiune, definirea rezervelor de capacitate și modificările legislative necesare pentru a susține acest plan.

„Am avut deja discuții cu oficiali de la Bruxelles, inclusiv cu Ursula von der Leyen și Celine Gauer, coordonatoarea PNRR. Avem fundamentările pregătite, iar studiul de adecvanță – esențial pentru acest demers – a fost grăbit. Luna viitoare urmează, cel mai probabil, o nouă rundă de discuții directe cu Comisia Europeană”, a precizat deputatul.

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a confirmat, la rândul său, că Executivul caută soluții pentru prelungirea activității centralelor pe cărbune, considerând această măsură esențială pentru menținerea unui preț rezonabil la energie pe piața internă.

„Vrem să evităm creșteri și mai mari ale prețurilor. E important să avem suficientă capacitate de producție. Suntem în discuții cu Bruxellesul, așteptăm un răspuns informal până la sfârșitul lunii iulie, iar documentația oficială va fi transmisă până la 30 august”, a precizat ministrul într-o declarație pentru Antena 3.


Pe lângă problematica funcționării CEO după 2026, sindicatele au adus în discuție și situația angajaților pe perioadă determinată, cerând transformarea contractelor în unele pe durată nedeterminată.

„Dacă se aprobă prelungirea, nu mai are rost să ținem oamenii în incertitudine. Cerem angajări stabile”, a subliniat Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovinari, participant la discuții.

Ținta autorităților este obținerea unui acord final din partea Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2025, care să permită CEO să continue activitatea și după termenul-limită actual, 1 ianuarie 2026.

Sindicaliștii avertizează că, în lipsa unui acord, impactul ar fi deosebit de grav: mii de locuri de muncă în pericol și un risc real pentru securitatea energetică a regiunii.

Vizualizări: 1,306

Alte articole din Politică:

Citește și: