Anchetă

Directorii şpăgari încă se înfruptă din rămăşiţele Complexului

Pentru nevoile minerilor şi energeticienilor, nu erau bani. Pentru şpăgi, erau sume cu duiumul. E reacţia unui lider de sindicat după ce a văzut şpăgile pentru care se bătea palma în Complexul Energetic Oltenia, o companie pe ducă, dar cu conturile încă doldora. E şi motivul pentru care mulţi roiesc în jurul Complexului şi acum, în ceasul al douăsprezecelea.

 

După percehiziţiile de săptămâna trecută, a mai fost scos în faţă un director şpăgar din Complexul Oltenia. Şeful Direcţiei Energie, care a şi fost reţinut pentru că ar fi luat şpagă 13 mii de euro în nici un an. Cătălin-Liviu Stănculescu l-a făcut pe un om de afaceri, spun procurorii anticorupţie, să creadă că poate influența directoratul CEO să urgenteze plata unor facturi emise de societatea omului de afaceri. DNA a pus sechestru pe conturile bancare ale lui Stănculescu pentru garantarea confiscării speciale a sumei de 13.000 euro.

 

Şi nu e totul. În spatele uşilor închise, s-au negociat şpăgi uriaşe. Conform DNA, el ar fi promis unei persoane din conducerea companiei de stat suma de 200.000 de euro pentru atribuirea către societatea omului de afaceri, în condiții neconcurențiale, a unui contract în valoare de 1.000.000 euro, având ca obiect lucrări de demolare și gestionare deșeuri.

 

Practic, şi în ultimul ceas, cei care s-au înfruptat din Complex, vor să mai fure şi din rămăşiţele acestei companii. În tot acest timp, pentru oamenii din producţie, care încă ţin compania pe linia pe plutire, nimeni nu mai dă bani pentru nimic. De investiţii, nici vorbă. De echipamente, la fel.

 

„Nu sunt bani de investiţii!” E răspunsul pe care l-au primit oamenii care muncesc de la directorii care îşi făceau planuri cum să mai încaseze o mită babană.

 

Sindicalistul Manu Tomescu, de la Termocentrala Rovinari, a vorbit într-o emisiune la Radio Infinit despre ultimele descinderi ale procurorilor care au mai mirosit un director şpăgar la scurt timp după ce fostul director de la Rovinari a fost trimis în judecată tot pentru şpagă.

 

„Se ştie de mult, dar DNA a plecat din Gorj de mult. Rămân uimit să văd dosare şi şpăgi atât de mari. Compania are bani. Cifra de afaceri a companiei atrage foarte mult. Sunt multe interese. CEO are subunităţi prin trei, patru judeţe. Sunt interese foarte mari. Ştiu cât ne chinuim noi şi, de multe ori, ni se tăiau fonduri pentru că era necesar echiparea vestiarelor, a condiţiilor de muncă pentru ca oamenii să-şi desfăşoare activitatea în condiţii normale, nu optime. Şi ni se tăiau fonduri. Se tăiau de la vârf, că nu sunt bani de investiţii, de echipamente. Ni se spunea mereu că nu sunt bani. Şi erau sume foarte mici, infime faţă de ce şpăgi citesc acum în presă”, a reacţionat Manu Tomescu, lider de sindicat la Termocentrala Rovinari.

Vizualizări: 2,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: