Actualitate

Directivă UE: Salariile nu mai pot fi secrete  

Salariile nu vor mai fi secrete în companiile din UE, iar angajații vor avea dreptul la informații despre salariile pentru categoria lor de activitate profesională, conform unei directive votată săptămâna aceasta de Parlamentul European.

Companiile trebuie să ia măsuri dacă diferența de remunerare între femei și bărbați trece de 5%. Directiva vine după ce s-a constatat că femeile din Uniune câștigă, în medie, cu 13% mai puțin decât bărbații care ocupă același loc de muncă.

Noua legislație va cere companiilor din Uniune să divulge angajaților informații utile pentru a compara salarii și a expune diferențe de remunerare între femei și bărbați.

Deocamdată directiva nu se aplică în România, urmând să fie transpusă într-o lege, iar statul român are la dispoziție trei ani să modifice legislația.

Normele prevăd că lucrătorii și reprezentanții lucrătorilor vor avea dreptul de a primi informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen. Secretul salarial va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să împiedice lucrătorii să își divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor, se arată în noua directivă.

Vizualizări: 1,116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: