Politică

Deputații au votat punerea pe butuci a companiilor de stat

Regiile autonome și companiile de stat vor trebui să acționeze la fel ca și companiile private, urmărind doar profitul, potrivit Legii pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, votată fără dezbateri de aleșii de la Camera Deputaților.

Activitatea de administrare și cea economică vor fi separate, înființându-se societăți pe acțiuni, care vor ajunge să fie tranzacționate pe bursă, ceea ce înseamnă clar privatizare, iar companiile care nu au profit vor fi închise și vândute la bucată.

Legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost votată rapid, fără niciun fel de dezbatere în Parlament.

Invocându-se condiții ale OCDE și ale PNRR, deputații au legiferat profitul cu orice preț al companiilor de stat, multe dintre ele strategice. Astfel, vom asista la închiderea și vânzarea pe bucăți a circa 80% din întreprinderile cu capital de stat, arată ziarul Național.

Sindicaliștii arată că regia autonomă este o formă unitară de gestiune pentru anumite domenii, prin care se ia în considerare nu numai profitul, ci și interesul strategic al statului, interesul social și economic al gestiunii respective. ”Acum se va urmări doar profitul, pentru că cei de la conducerea companiilor și regiilor vor fi plătiți în funcție de profiturile obținute. În OCDE e un grup al corporațiilor multinaționale ale celor mai importante state și al celor mai puternice bănci din lume. Odată ce intri în grupul lor, ai acces la un credit internațional mai mic. Adică în loc să plătești dobândă 8%, cum plătești acum, teoria spune că ar trebui să plătești 2-3%, dar asta în condițiile în care nu ai corupția pe care o ai tu”, a precizat Dumitru Fornea, secretar general al Confederației Sindicale Naționale Meridian.

 

 

Vizualizări: 1,003

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: