Social

De ce nu a fost lăsat să mănânce din porcul tăiat

Carnea unui porc bolnav de pestă porcină africană nu este dăunătoare pentru om. Cu toate acestea, sute de porci au fost uciși și îngropați numai în ultimele săptămâni la nivelul județului Gorj.

Ba mai mult, un gorjean a fost amendat cu 1.600 de lei, pentru că a sacrificat porcul bolnav în loc să anunțe autoritățile. Cele 107 kilograme de carne rezultată au fost distruse.

Oamenii se întreabă de ce nu sunt lăsați să pună porcul la garniță. Specialiștii nu recomandă consumul de carne de porc bolnav de pestă porcină atât pentru că ar putea favoriza răspândirea bolii, dar și pentru că vizual carnea nu-i deloc plăcută, e infiltrată hemoragic și splina, de exemplu, e aproape neagră la culoare.

Virusul de pestă porcină africană rezistă la temperaturi scăzute. Astfel, păstrarea cărnii la congelator nu distruge acest virus. Totuși, virusul de pestă porcină e distrus la căldură. Asta înseamnă că prin gătire dispare riscul. De exemplu, la o temperatură de 56 de grade Celsius, pentru un timp de 70 de minute, virusul devine inactiv. La 60 de grade Celsius sau mai mult, inactivitatea se va declanşa în 20 de minute sau chiar mai puțin.

Vizualizări: 1,488

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: