Actualitate

Cutremurele din Gorj au dus la o nouă lege

Noua lege privind asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale (PAD) a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la sfârșitul săptămânii trecute și va fi aplicată începând din noiembrie.

Principalele modificări sunt că poliţa se scumpeşte şi că locuinţele nu vor mai putea fi vândute fără asigurare obligatoriu. Alte noutăți din legea asigurării obligatorii a locuințelor sunt posibilitatea ca polița să fie încheiată multianual, pe 20-30 de ani, ca aceasta să poată fi achiziționată și prin broker sau de la primăria unde este înregistrată fiscal locuința, spune directorului de dezvoltare PAID, Cosmin Tudor.

 

Pot fi încheiate polițe de asigurare indiferent de starea de degradare a locuințelor, nu are nicio importanță dacă sunt amplasate în zone inundabile sau cu mare risc de alunecări de teren, arată presa centrală.

Singura condiție este ca aceste case să fie înregistrate fiscal cu titlul de locuință sau sediu de firmă. Cea mai importantă modificare este în cazul cumpărării/vânzării locuinței: polița de asigurare împotriva dezastrelor este obligatorie pentru înregistrarea locuinței în Cartea funciară. Aceasta este singura măsură de a-i convinge pe proprietarii români să încheie polițe de asigurare obligatorie. Dacă este obligatorie, înseamnă că există și amenzi pentru nerespectarea legii, de la 100 la 500 de lei.

Totul vine după valul de cutremure înregistrat recent în județul Gorj, care a fost un semnal de alarmă pentru autorități.

 

 

Vizualizări: 4,885

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: