Anchetă

Cum s-a produs furtul de la Termocentrala Turceni

Doi gorjeni din Plopșoru au fost condamnați cu suspendare după ce au furat cupru din incinta Termocentralei Turceni.

Fapta s-a petrecut în luna februarie a acestui an. Cei doi se întorceau de la pescuit, când mașina în care se aflau a fost trasă pe dreapta de polițiști.

“Efectuând controlul autoturismului, organele de poliție au constatat că în portbagaj și pe bancheta din spate se aflau mai multe tije din cupru rulate în 6 legături ce aveau bandă izolatoare cu suprafață uleioasă și miros specific de ulei. Respectivele bunuri erau acoperite cu două pături și obiecte de vestimentație, iar peste acestea erau 3 perechi de cizme prevăzute cu bretele în partea superioară”, se arată în documentul de la Tribunalul Gorj.

Polițiștii au procedat la cântărirea cantității de cupru din autoturism, fiind vorba de 320 kg. Un inginer din cadrul Complexului Energetic Oltenia – Sucursala Termocentrale Turceni a declarat că respectivele tije de cupru reprezintă conductori ce se regăsesc în componenţa unor transformatoare electrice de tensiune medie, specifice instalațiilor electrice pentru producerea energiei electrice, aflate în respectiva unitate.

Inițial, suspecții au spus că au găsit tijele de cupru, în timp ce erau la pescuit. Ulterior, au recunoscut că le-au sustras din incinta Termocentralei Turceni, la adăpostul întunericului.

Iată ce a mai rezultat din cercetări: “Mai mult, în data de 24.02.2024, cu ocazia efectuării unei cercetări la faţa locului, în incinta Complexului Energetic Oltenia – Sucursala Termocentrale Turceni, a fost identificat locul de unde au fost sustrase tijele de cupru şi anume două transformatoare scoase din uz amplasate în fața Blocului Energetic nr. 2, iar în proximitatea unităţii, pe ambele maluri ale râului Jiu, într-o porțiune în care apa este scăzută, au fost identificate urme ale comiterii infracțiunii. În transformatorul poziționat primul spre râul Jiu, s-au identificat obiectele folosite la tăierea tijelor din cupru, respectiv un levier metalic, doua catere, două foarfeci tip gură de lup, dar și o scară din lemn care asigura accesul în transformator, o pereche de mănuși și articole de îmbrăcăminte, precum și sticle din plastic cu apă, suc și bere. Cei doi inculpați au menționat însă că cele 6 legături cu tije de cupru le-au găsit între cele două transformatoare de mai sus, dar nu le-au tăiat ei și nici nu cunosc cine a făcut acest lucru”.

Cei doi au fost condamnați la câte doi ani de închisoare, cu suspendare. Sentința Tribunalului Gorj din 10 aprilie este cu apel.

 

Vizualizări: 3,078

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: