Social

Cum pot rezolva primăriile problema deșeurilor voluminoase

Mulți primari se confruntă cu faptul că localnicii aruncă la întâmplare deșeuri voluminoase, pe care firmele de salubritate nu le ridică. Ne referim aici la mobilă uzată, deșeuri rămase după modernizarea locuințelor, anvelope uzate și așa mai departe.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că, începând de joi, se pot depune cereri de finanţare pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar, prin care primăriile pot extinde infrastructura de colectare separată. Se vor putea preda deşeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii.

 

”Lansăm următorul apel de proiecte din PNRR. Începând de mâine, autorităţile locale pot depune cereri de finanţare pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar. Ajutăm astfel primăriile să-şi extindă infrastructura de colectare separată şi să-şi îmbunătăţească ratele de reciclare”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, ministrul Mediului.  
  
  
 
Acesta anunţă că a avut ultimele discuţii cu primari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.  


 
”Colegii din minister au clarificat toate aspectele legate de finanţare şi am realizat inclusiv o simulare privind utilizarea aplicaţiei pentru depunerea proiectelor. Sper, ca, începând de mâine, să avem cât mai multe cereri pentru înfiinţarea acestor centre destinate colectării separate a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door”, a mai transmis ministrul.  

Potrivit acestuia, cetăţenii vor putea preda în aceste centre deşeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări.  

Ţinta propusă este construirea şi operaţionalizarea a 565 de centre de colectare cu aport voluntar până la jumătatea anului 2026. 
 

Vizualizări: 736

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: