pamFLEȚI

​Cum nu ne apără noul pașaport Covid

Comisia Europeană va introduce de la 1 iunie certificatul verde digital, obligatoriu pentru cei care vor să călătorească. Semn că pandemia asta va dura mult și bine.

Deja au apărut zeci de întrebări fără răspuns. De exemplu, în certificat se va menționa dacă te-ai vaccinat anti-Covid și când. Doar că nimeni nu știe câte luni are efect vaccinul și nici oficialii nu au știut să spună câte luni de la vaccinare ne putem plimba cu noul “pașaport Covid”. O altă întrebare este legată de importanța informației, câtă vreme medicii spun că putem fi purtători ai coronavirusului, deci și transmițători, chiar dacă ne vaccinăm. Asta ca să nu mai spunem că sunt vaccinuri cu o rată de succes de la 70 la 95 la sută, potrivit producătorilor, deci putem să fim vaccinați, dar degeaba. Cu alte cuvinte, putem avea purtători ai bolii vaccinați, iar ca să știm sigur ar fi necesar un test Covid.

În certificatul digital mai scrie dacă am avut un test covid negativ, în cazul în care nu ne-am vaccinat. La fel, o informație care nu știm cât timp este relevantă. Cutuma este să se ceară acum test covid făcut cu 48 sau 72 de ore înainte de călătorie. Dacă faci turul Europei două săptămâni, de câte ori faci testul? Sau îl faci doar înainte de a pleca din țara ta, mai ales că nu avem granițe în interiorul Uniunii Europene? Detaliile urmează să fie stabilite, susțin oficialii europeni.

O altă informație prinsă în certificat este dacă ai făcut boala, când și dacă te-ai vindecat. Teoretic, se consideră că ai anticorpi și poți să călătorești, dar nici aici nu se știe cât timp. Unii dezvoltă anticorpi pentru șase luni, alții pentru trei, boala asta este diferită de la persoană la persoană.

Certificatul verde digital ar trebui să faciliteze libera circulație în interiorul UE. El nu va fi o condiție obligatorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație, care este un drept fundamental în UE. 

Cel mai probabil, acest certificat va aduce doar niște costuri în plus în pandemie, pentru că țările îl vor dubla de necesitatea testării. Sau ne vor obliga să ne vaccinăm la fiecare șase luni, ceea ce ar fi destul de ciudat.

Vizualizări: 1,269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: