Anchetă

Cum inventează Minprest meserii ca să angajeze necalificați

Minprest Serv Rovinari a primit în septembrie o amendă de la ITM Gorj, pentru nerespectarea măsurilor de securitate în muncă, amendă pe care a contestat-o în instanță.

În primă fază s-a adresat la instanța greșită, semn de mare profesionalism al juriștilor Minprest. Tribunalul Gorj și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei Târgu Jiu, unde procesul nu a primit încă termen de judecată.

Reținem însă din documentele depuse la dosarul de la Tribunal cam cum merg treburile în societatea la care acționar principal este Complexul Energetic Oltenia. În primul rând, femeile angajate ca îngrijitor erau puse să execute servicii de curățenie și dezinfecție în sediul administrativ al UMC Pinoasa, fără niciun fel de echipament de protecție. “Lucrătoarele utilizează substanțe chimice pentru servicii de curățenie, în condiții de umiditate, murdărie, iar dulapurile pentru îmbrăcămintea de lucru nu sunt separate de locul unde lucrătoarele își țin vestimentația și efectele personale. Vestimentația și efectele personale erau poziționate pe pereți, pe bancă, pe chiuvete, pe tabloul electric”, a fost susținerea ITM în fața instanței.

La momentul controlului, făcut în urma unui apel telefonic al angajaților, activitatea în punctul de lucru al CE Oltenia era întreruptă întrucât se făcea dezinfecție Covid, iar manipularea produselor de dezinfecție era făcută impropriu, personalul care folosea soluțiile de dezinfecție nu purtau un echipament corespunzător și nici mânuși de protecție pentru mâini. nefiind vorba de produse de igienă (săpun, detergent), cum a susținut Minprest.

Mai mult, o persoană era angajată ca „supraveghetor fochist”, deși această meserie nu există. Nu puteau să o angajeze ca fochist fără cursuri de specialitate și au găsit o cale să fenteze legea. În instanță, Minprest s-a apărat spunând că persoana respectivă nu avea în atribuții să intervină la centrala electrică, ci doar să se uite la ea (!!!), făcându-i pe cei de la ITM să se întrebe de ce ar fi nevoie de un angajat pentru asta.

Instanța de judecată va stabili care dintre părți are dreptate și dacă va anula sau nu amenda.

Vizualizări: 2,391

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: