Actualitate

Cum ar putea fi fentați minerii în caz de concedieri

În loc de 24 de salarii compensatorii, cât ar trebui să primească minerii în caz de concedieri colective, aceștia s-ar putea alege cu cel mult opt. E părerea sindicalistului Constantin Crețan, de la Federația Muncii, care crede că liderii sindicatelor majoritare s-ar fi înțeles deja cu administrația să fenteze salariații.

 

Mai concret, să nu le dea oamenilor cele 24 de salarii compensatorii în caz de concedieri colective, ci între două și opt pentru disponibilizări individuale. Adică să nu dea afară dintr-un foc 30 de oameni, ci sub acest prag. Astfel, nu se mai numește disponibilizare colectivă. 

 

Crețan a declarat într-un interviu la Radio Infinit că oamenii ar merita salarii compensatorii mult mai mari, așa cum se întâmplă în alte state din Uniunea Europeană, unde se închid perimetre miniere. A dat și exemplu: 70 de mii de euro primește un fost miner din Polonia în caz că e concediat.

 

“Plaveti, cu Directoratul și mișcarea sindicală, vor să facă înțelegeri tacite. Au cerut niște sume compensatorii mari și ocolesc această variantă să disponibilizeze 30 de oameni, dar ei concediază 29 și îi duce pe niște salarii compensatorii de mizerie și care se suportă, în mare, din fondul de salarii al amărâților care încă mai lucrează în sistem. Vor să-i dea afară fără salarii compensatorii, dar aceste drepturi, 4-5 salarii sunt nimicuri. Noi cerem în continuare să se acorde salariile compensatorii care s-au oferit în zonele miniere din Uniunea Europeană, unde s-au făcut disponibilizări. Ei vor da afară sub pragul de 30 și așa salariile sunt mici. E un artificiu al lui Plaveti și al liderilor de sindicat”, a spus Constantin Crețan.

Vizualizări: 1,706

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: