Actualitate

Cum a devenit energia pe cărbune una sezonieră

Cererea mare de energie pe cărbune mai este vara, câteva săptămâni de caniculă, și iarna, când e ger de crapă pietrele. În aceste zile, Complexul Energetic Oltenia lucrează cu șase grupuri și ar fi nevoie chiar mai mare, dar nu este cărbune.

Cu excepția Carierei Roșiuța, care și-a deblocat fronturile de lucru, celelalte încă mai au până ajung la maturitate.

Încă sunt blocaje la Cariera Roșia, cea mai mare din CE Oltenia. “Cariera Roșia încă așteaptă acea hotărâre de scoatere din circuitul silvic, pentru a se putea deschide și a putea da cărbune bun și ieftin”, a spus Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Pe hârtie, România va avea multe alte capacități noi de producție a energiei electrice până în 2026, când vor fi închise 9 din cele 12 grupuri pe cărbune ale CE Oltenia. Practic, va fi probabil gata grupul nou pe gaze de la Iernut, care trebuia finalizat în 2019, și ceva parcuri fotovoltaice, care nu pot asigura stabilitate sistemului energetic.

Termocentralele pe cărbune, grupurile pe gaze și centrala nucleară sunt cele mai stabile surse de energie. Cea produsă de Hidroelectrica este cea mai ieftină, dar depinde desigur de cantitatea de precipitații.

Energia eoliană și cea fotovoltaică merg o zi da, două ba, mai mult îi încurcă pe ceilalți producători, care sunt obligați să îi facă loc în piață.

Liderul Sindicatului Lignitul Oltenia, Constantin Crețan, spune că și minerii și energeticienii au devenit sezonieri, pentru că așa este gândit sistemul energetic de actuala putere. ”După ce taie grupurile energetice, o să se trezească faptul că nu pot acoperi cererea de energie. Gândiți-vă ce s-a întâmplat în Statele Unite, când energia verde nu a putut să asigure necesarul într-un mare oraș și acolo au murit oameni. Nu vara vor fi probleme, iarna va fi cea mai mare problemă”, a spus Crețan.

Acesta a făcut referire la un val de frig care a fost la începutul anului în Texas și Mexic, fiind înregistrate zeci de decese din cauza întreruperilor în alimentarea cu energie electrică.

Vizualizări: 2,830

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: