Actualitate

Costul certificatelor a crescut deja cu 12 milioane de euro

Prețul certificatelor de carbon a trecut de 44 de euro, crescând cu doi euro în cele câteva zile de când guvernul a aprobat ajutorul pentru CE Oltenia. Dacă luăm în calcul faptul că societatea mai avea de achiziționat peste șase milioane de certificate, costul suplimentar pentru CE Oltenia ar fi de 12 milioane de euro. Iar prețul este în creștere, termenul limită pentru achiziționarea certificatelor aferente poluării de anul trecut fiind 30 aprilie 2021.

Termocentralele au fost puse pe butuci de aceste certificate al căror preț este mult peste cel previzionat de Comisia Europeană. “Începând cu trimestrul IV 2017, în contextul noii Directive EU-ETS, prețul certificatelor de CO2 a crescut de la 7 euro/certificat la peste 30 euro/certificat, la finalul anului 2020, acesta având în continuare un trend crescător, înregistrând la data de 15 martie 2021, un preț de 43 e/Tco2, devansând prognozele făcute de Comisia Europeană și alte instituții europene înainte de implementarea noii directive, prognoze care arătau o creștere lentă, liniară, până la circa 30 - 35 euro/certificat în 2030”, se arată într-un document al guvernului. 

Nu știm cine a făcut previziunile, dar a dat-o în bară rău de tot. Certificatul trebuia să ajungă la 30 de euro abia în anul 2030, dar a depășit 44 de euro în 2021. Cu toate acestea, Comisia Europeană nu și-a regândit deloc politicile, pentru a asigura totuși o tranziție suportabilă de la cărbune la alte tipuri de energie.

Statele Uniunii vor fi puse în câțiva ani în situația de a închide termocentralele, înainte de a avea timpul fizic de a le înlocui cu alte surse de energie. 

Vizualizări: 3,997

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: