Anchetă

Continuă planul malefic de închidere a mineritului. În câțiva ani va fi istorie!

Planul Teritorial de Tranziție Justă al județului Gorj a fost pus în dezbatere publică. Găsim în acesta informații copleșitoare. În 2030, mineritul va fi închis complet. Din 2026, CE Oltenia va rămâne cu doar trei grupuri energetice, dar nu în producție, ci în rezervă. 

România și-a asumat prin PNRR să adopte până în luna iunie 2022 un act normativ prin care să își asume închiderea mineritului. Este o șansă mare pentru politicieni să arate dacă țin cu această țară sau doar răspund la comenzi.

Rusia a sistat ieri furnizarea de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, iar prețul gazelor în toată Europa a sărit cu 25%. Să fim serioși, la această oră și în viitorul apropiat Europa nu are alternative la gazul rusesc.

În aceste condiții, România își propune închiderea completă a mineritului în câțiva ani. Nu poate fi vorba de prostie, știm cu toții că lumea traversează o criză energetică și că urmează o criză alimentară profundă. Este rea voință.

Iată ce scrie în documentul asupra căruia fiecare dintre dumneavoastră poate face observații până la data de 10 mai 2022: “Acest proces complex (n.r. - de închidere a mineritului) va face obiectul unui act normativ prin care se va asuma calendarul 2022 - 2032 pentru închiderea capacității totale instalate pe bază de huilă și lignit de 4920 de MW. Proiectul de act normativ este în pregătire la nivelul ministerului de linie și va intra în vigoare, conform PNRR, până cel târziu la data de 30 iunie 2022”. 

Ați citit bine, este vorba de închiderea totală a mineritului. Sunt povești că vor mai fi păstrate grupuri pe cărbune. “În vederea funcționării sigure și stabile a sistemului energetic național, grupul Turceni 5 și grupurile Rovinari 5 și 6, cumulând 990 MW, vor fi menținute ca rezervă tehnică în perioada 2026 – 2030”, se mai arată în document. Repetăm, vor fi menținute ca rezervă tehnică.

Și continuarea este clară. Anul 2030 va fi ultimul de funcționare a grupurilor pe cărbune. “Astfel, începând cu anul 2031, producția de energie electrică pe bază de cărbune/ lignit va înceta. Concomitent, exploatările miniere din județele Gorj și Hunedoara, care alimentează aceste blocuri energetice, parcurg un proces de închidere până în 2032, ceea ce va face ca, în anul 2030, ultimul an de funcționare a grupurilor energetice, cantitatea de cărbune estimată a mai fi extrasă (aprox. 10 milioane tone) să fie cu 75% mai redusă față de nivelul anului 1993. Începând cu anul 2031, extracția de cărbune va înceta de asemenea”.

 

Vizualizări: 5,627

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: