Actualitate

Consiliul Concurenței a avizat construcția centralei pe gaze de la Ișalnița

Consiliul Concurenţei a autorizat, miercuri, operațiunea prin care Complexul Energetic Oltenia și Alro intenționează să creeze împreună o companie pentru a realiza o centrală electrică cu ciclu combinat pe gaz natural la Ișalnița, în județul Dolj.

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, au transmis oficialii autorității naționale de concurenţă.

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a două centrale pe gaze și a opt parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.

ALRO, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa, a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. 

Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. 

Vizualizări: 938

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: