Politică

Conflict major în guvern. Dan Vîlceanu îl blochează pe Rafila

Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila a revizuit lista cu cele 49 de spitale care urmează să fie modernizate din banii PNRR, pe motiv că sudul și estul țării sunt vitregite în comparație cu Ardealul.

Conform procedurii, lista revizuită de Ministerul Sănătății a fost trimisă la Ministerul Fondurilor Europene, condus de liberalul Dan Vîlceanu, care trebuia să o trimită mai departe Comisiei Europene. Ministerul Fondurilor Europene este cureaua de legătură cu Bruxelles-ul pe toate proiectele finanțate din PNRR.

Însă Vîlceanu nu a mai trimis Comisiei Europene lista actualizată e Alexandru Rafila, susțin surse guvernamentale pentru ziare.com. În total, domeniul Sănătății va primi 2,4 miliarde de euro din PNRR.

Motivul este unul politic: Dan Vîlceanu încearcă să apere lista inițială trimisă la Bruxelles în timpul Guvernului Cîțu. Relația dintre Florin Cîțu și Dan Vîlceanu este extrem de apropiată, cei doi conducând în acest moment PNL.

”Comisia Europeană a purtat discuții direct cu Ministerul Sănătății, acuzând Ministerul Fondurilor Europene că dezinformează. Bruxelles-ul nu a primit nicio listă actualizată a spitalelor care urmează să fie renovate și dotate cu bani din PNRR. Partea bună e că în acest moment se poartă discuții direct între Ministerul Sănătății și Comisia Europeană, fără ca Vîlceanu să mai fie intermediar”, susțin sursele citate.

 
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus, recent, că lista spitalelor care ar urma să primească finanţare prin PNRR trebuie completată pentru a se ajunge la un echilibru, în condiţiile în care sunt judeţe cu patru obiective incluse în acea listă şi judeţe care nu au niciun obiectiv.

"Ştiţi bine că în PNRR noi avem un minim 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate. Avem de ales dintr-o listă de 49. Pentru că nu am avut elemente obiective cum a fost întocmită această listă de 49 - iniţial înţelesesem că sunt 49 care au studii de fezabilitate, nu au decât vreo 35 studii de fezabilitate, există multe alte obiective care au studii de fezabilitate - problema nu este a listei, problema este a necesităţii de a alege între unităţi sanitare care oferă servicii de care este neapărată nevoie pe de o parte, pentru că sunt foarte multe judeţe care nu au nici măcar un obiectiv menţionat acolo, altele au patru. Totuşi trebuie să existe un echilibru din punctul acesta de vedere", a spus Rafila.

În urmă cu o lună, Dan Vîlceanu (PNL) le-a reproșat miniștrilor PSD Alexandru Rafila (Sănătate) și Marius Budăi (Muncă) faptul că au cea mai slabă absorbție a fondurilor europene dintre toate ministerele. Gestul lui Vîlceanu a fost criticat de premierul Nicolae Ciucă, care i-a cerut să nu-și mai atace colegii de guvern.

Vizualizări: 3,762

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: