Actualitate

Complexul Energetic Oltenia cere voie să vândă grupurile de la Chișcani

Acționarii Complexului Energetic Oltenia vor analiza în ședința din octombrie propunerea privind reluarea procedurii de vânzare a grupurilor pe gaze de la Chișcani.

Procedura de vânzare a fost aprobată în 2015, dar a fost stopată de acționari în 2020, printr-o decizie de suspendare. Suspendarea va înceta în octombrie 2021, așa că societatea va putea relua procedura de vânzare.

Firma BUVOCA BV și-a exprimat intenția de a cumpăra grupurile pe gaze de la Chișcani atât în 2015, cât și în 2018, dar tranzacția nu a fost finalizată.

Reamintim că societatea CE Oltenia a cumpărat aceste grupuri în 2013, printr-o procedură de dare în plată, dar nu au fost puse niciodată în funcţiune, producând doar costuri. 

CEO explica în 2015 de ce vrea să le vândă: „Cele două grupuri energetice nu au nicio şansă de funcţionare pentru următorii ani în condiţii de eficienţă economică. Astfel, se are în vedere valorificarea acestei centrale, urmare a scrisorii de intenţie transmisă de firma olandeză BUVOCA BV privind interesul în ceea ce priveşte achiziţia acesteia”. 

Complexul Energetic Oltenia nu a oferit niciodată explicații coerente cu privire la faptul că nu a pornit niciodată grupurile pe gaze de la Chișcani, mai ales că unul era modernizat și cu autorizație de mediu, iar celălalt avea nevoie de investiții de 45 de milioane de euro.

CE Oltenia a preluat termocentrala din Chişcani în 2013, ştergând datorii ale Electrocentrale Grup de 6,4 milioane de euro, făcând în plus o plată de 1,8 milioane de euro. În cei opt ani care au trecut, termocentrala a produs doar costuri.

Fondul Proprietatea a contestat modul prin care CE Oltenia a intrat în posesia grupurilor de la Chișcani - Brăila, susținând că a fost de fapt un ajutor de stat dat de societatea din Gorj celor de la Electrocentrale. Procesul a durat câțiva ani, dar FP a câștigat, iar procedura de dare în plată, prin care termocentrala Chișcani a ajuns la CEO, a fost anulată.

Înțelegerea dintre părți este ca termocentrala de la Chișcani să fie vândură de CE Oltenia, care să își acopere pierderile generate de această afacere, iar surplusul să meargă la Electrocentrale Grup, proprietarul de drept.

Termocentrala de la Chișcani are două grupuri pe gaze naturale cu o putere cumulată de 437 MW. 

Vizualizări: 3,174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: