Actualitate

Comisia Europeană anunță aprobarea planului de restructurare a CE Oltenia

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia SA a fost aprobat, potrivit unui anunț al Comisiei Europene.

Pentru CE Oltenia, asta înseamnă un ajutor pentru restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro (13,15 miliarde lei). 

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a făcut anunțul așteptat de mai bine de un an: „Planul de restructurare depus de România și ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura că CE Oltenia poate reveni la viabilitatea pe termen lung fără a fi nevoie de continuarea ajutorului de stat. Sprijinul public vine cu garanții pentru a se asigura că posibilele denaturări ale concurenței sunt menținute la minimum și că măsurile vor sprijini obiectivele UE de decarbonizare, în conformitate cu Pactul verde european”.

Într-un fel este o veste bună, pentru că societatea primește un ajutor ca să o mai ducă niște ani, pe de altă parte știm cu toții că asta înseamnă începutul sfârșitului mineritului.

 

La 5 februarie 2021, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă planul de restructurare prezentat de România la 4 decembrie 2020 și măsurile de ajutor de restructurare aferente pentru a-l sprijini erau în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis cu Orientările Comisiei privind ajutor de salvare și restructurare.

 

În cadrul anchetei aprofundate, România a depus un plan de restructurare revizuit al companiei, pentru perioada 2021-2026, cu modificări și îmbunătățiri semnificative.

Un plan care este doar parțial cunoscut de publicul românesc, dar care în esență presupune închiderea în mare parte a grupurilor pe cărbune, construirea a 1-2 grupuri pe gaze și a câtorva parcuri fotovoltaice.

Vizualizări: 4,485

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: