Politică

Ciucă, premierul desemnat

"Am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana lui Nicolae Ciucă", a spus Klaus Iohannis, anunțând noul premier desemnat.

Ciucă a fost propunerea Partidului Naţional Liberal pentru această funcţie, la consultările avute cu şeful statului.

Deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, a declarat joi, după consultările de la Cotroceni cu preşedintele, că partidul său nu o să susţină varianta Nicolae Ciucă ca premier, menţionând că dacă nu se va obţine o majoritate în Parlament pentru Nicolae Ciucă, AUR va iniţia procedurile de suspendare a preşedintelui.

"Nu o să susţinem varianta lui Nicolae Ciucă ca premier, Marcel Ciolacu ca preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Florin Cîţu -, preşedinte al Senatului. Asta se vehiculează. Eu sper ca PSD să nu marşeze la această variantă, să nu facă blat cu Klaus Iohannis (...). Dacă nu va obţine o majoritate pentru Nicolae Ciucă, noi o să iniţiem procedurile de suspendare. Acum, mingea este la PSD", a precizat Simion.

El a adăugat că AUR a înaintat o altă propunere pentru Palatul Victoria.

"Preşedintele Iohannis ne-a transmis că propunerea de prim-ministru va fi generalul Nicolae Ciucă. Noi am înaintat o altă propunere astăzi la Cotroceni şi preşedintele are pe masă două alegeri. I-am pus în vedere lui Klaus Iohannis faptul că dacă şi această propunere nu întruneşte o majoritate parlamentară, AUR va iniţia suspendarea preşedintelui. Am să merg cu propunerea unui prim-ministru independent sau altă persoană din afara partidelor politice. Preşedintele ne-a spus că se pare că ăsta e hobby-ul nostru, suspendarea preşedintelui, şi i-am transmis că fiecare cu hobby-urile sale. Colegul Mihai Negoescu l-a întrebat pe preşedinte ce îl califică pe Nicolae Ciucă în funcţia de prim-ministru, la care preşedintele a spus că asta va reieşi din dialogul pe care îl va purta Nicolae Ciucă cu noi", a susţinut Simion. 

Nici liderul UDMR nu pare încântat, dar măcar e resemnat. "Am fost la consultările programate pentru ziua de astăzi, la Cotroceni, cu preşedintele Iohannis şi am luat act de propunerea PNL cu Nicolae Ciucă prim-ministru. Nicolae Ciucă este un militar excepţională care a muncit (...), a condus trupe în teatrele de război şi respect pentru orice militar, din acest punct de vedere lucrurile sunt clare. Dar pe palierul politic e problemă şi acest lucru trebuie spus. (...) Nu este foarte uzual, în ultima perioadă, 50-60 de ani, în ţările democratice niciun militar, fost militar în retragere nu a condus Guvernul. Sigur, putem găsi exemple, dar erau alte vremuri şi alte perioade politice. De aceea avem, din acest punct de vedere, şi nu este o chestiune personală, oarecare reţinere, dar înţelegem propunerea PNL şi dorinţa de a căuta o soluţie rapidă, poate nu pe termen foarte lung, pentru că nu cred că în acest moment putem vorbi despre o perioadă foarte lungă de timp,", a declarat Kelemen Hunor la Parlament.

Vizualizări: 1,005

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: