Actualitate

Chirițoiu spune că nu e rezonabil sprijinul de sute de milioane de euro pentru CE Oltenia

Consiliul Concurenței este organismul prin care statul român negociază cu Comisia Europeană planul de decarbonare și restrcuturare a companiilor care produc energie de bază de cărbune.

Directorul Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat că, în contextul creșterii prețului certificatelor de carbon, CE Oltenia trebuie sprijinit cu sute de milioane de euro pe an, ceea ce nu este deloc rezonabil.

“Preţul certificatelor de CO2 a crescut foarte mult şi ne aşteptăm să crească în continuare, situaţie în care Oltenia a trebuit să primească sprijin, anul trecut, de 200 de milioane de euro, anul acesta încă 200 de milioane de euro, iar anul viitor mai vrea câteva sute de milioane. Efortul acesta de sute de milioane de euro pe an nu este un lucru care să fie rezonabil pentru posibilităţile bugetare ale României”, a spus Chirițoiu. 

În acest context, acesta spune că România va mai folosi cărbune numai atât cât este nevoie ca să asigure funcţionarea sistemului până când va avea capacităţi suplimentare instalate.

Chirițoiu spune că România nu poate trece direct de la cărbune la energie verde, astfel că în perioada de tranziție vor funcționa capacități pe gaze. “Eu sunt încrezător că ne apropiem de un final în sensul de a avea un plan clar de tranziţie de la cărbune spre noi surse de generare a energiei, dar care nu au cum să nu implice, pentru o perioadă de timp, gazul. Nu putem să sărim direct de la cărbune la surse care sunt regenerabile”. 

Planul de restructurare a CE Oltenia este în analiza Comisiei Europene încă din august anul trecut.

Vizualizări: 2,917

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: