Actualitate

CEO, cu guvernanța corporativă la control!

Guvernanța corporativă în companiile statului este jalon în PNRR, pe lângă alte 78 de jaloane, și face parte din cererea de plată numărul 3. La Parlament se află în dezbatere un proiect de lege „pentru modificarea și completarea OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a firmelor publice”.

Miza este mare, întrucât privește controlul politic asupra firmelor de stat și nivelul de intervenționism în economie.

Din acest punct de vedere, la CE Oltenia lucrurile stau prost încă de când a intrat în vigoare OG 109/2011, în sensul că s-au creat mai multe structuri de conducere așa cum cerea legea, însă au fost îmbâcsite numai de oameni ancorați în politică și cu interese multiple, altele față de cele pe care ar fi trebuit să le aibă la conducerea unei societăți de stat.

La capitolul acesta, CEO va lua, fără îndoială, cea mai proastă notă, dacă e să vorbim despre perpetuarea numirilor interimare de administratori și lipsa de corelare reală a remunerațiilor executivului cu performanțele întreprinderilor, inclusiv cele non-financiare, constituie aspecte îngrijorătoare în acest domeniu, cum au observat analiștii economici.

 

 

Vizualizări: 3,207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: