Politică

Ce spun Vîlceanu și Pecingină despre viitorul CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia va intra într-o restructurare, lucru ce va afecta mii de mineri şi energeticieni. Parlamentarii PNL Gorj au vorbit despre cum văd ei viitorul acestei companii.

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, susține că societatea va rămâne cu trei grupuri pe cărbune active și două în rezervă. "Complexul Energetic Oltenia are viitor şi reprezintă o preocupare pentru Guvernul României. Există studii ale Transelectrica potrivit cărora sistemul naţional de energie are nevoie de această companie. Planul de restructurare este într-o continuă dezbatere existând contact permanent între companie şi Comisia Europeană. Sunt prevăzute investiţii care se vor finaliza în 2026, acestea formând un mix energetic, aici fiind vorba de energia verde, fotovoltaică, energia pe bază de gaze şi energia pe cărbune. Vorbim de propunerea pe care CE Oltenia a făcut-o Comisiei Europene, de a avea trei grupuri active, unul la Turceni şi două la Rovinari, plus unul de rezervă în ambele locaţii", a declarat Dan Vîlceanu. 

Acesta mai spune că CE Oltenia nu se pretează pentru accesarea fondurilor europene pentru plata contribuţiilor celor care vor reducerea vârstei de pensionare, această soluţie fiind dată de deputatul USR, Radu Miruță. "CE Oltenia nu este eligibil pentru Fondul din tranziţia justă. Am tot văzut că se spune că se pot plăti contribuţiile din fondul pentru tranziţia justă, dar complexul este companie care nu este eligibilă pentru a primi bani din acest fond. Compania este cea care plăteşte contribuţiile la bugetul de pensii. Am subliniat acest aspect pentru ca am văzut că sunt politicieni care spun că nu ar fi o povară mare pentru statul român această sumă. Nu statul plăteşte aceste sume, ci compania", a spus Dan Vîlceanu. 

Liberalul Vîlceanu este acompaniat de colegul lui, deputatul Gheorghe Pecingină, care a afirmat că CE Oltenia trăieşte datorită presedintelui PNL Dan Vîlceanu, subliniid faptul că protestul din Piaţa Prefecturii este unul împotriva lor, nu unul care să susţină reducerea vârstei de pensionare. "Ei au demonstrat că au un protest împotriva lui Dan Vîlceanu şi a mea, nu un protest pentru susţinerea legii. Ne înjură şi tot ei spun că nu îi ascultăm, am fost deschiși la dialog, dar nu vor să accepte adevărul. Datorită lui Dan Vîlceanu CE Oltenia funcţionează şi va funcţiona", a spus Gheorghe Pecingină la Gorj TV.

Şi senatorul Ion Iordache a vorbit despre tranziția de la cărbune la surse mai puțin poluante. "Deşi planul tranziţiei juste este în coordonarea Consiliului Judeţean, noi, cei trei parlamentari, am avut mai multe întâlniri la nivelul judeţului Gorj şi la Ministerul Fondurilor Europene. Ne oferim sprijinul şi lucrăm pentru a pune şi noi umărul la realizarea acestui plan de tranziţie justă", a declarat Ion Iordache.

Vizualizări: 3,541

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: