Actualitate

Ce pachet social și-ar dori minerii în caz de concedieri: „125 de mii de euro ca-n Bulgaria!”

Sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia așteaptă să se pună la aceeași masă cu Directoratul companiei și să demareze negocierile privind noul contract de muncă pentru mineri și energeticieni. Au cerut să consulte bugetul pentru anul 2024. Îi interesează fondul de salarii și structura de personal. Liderii sindicali spun că nu vor accepta disponibilizări în acest an. Dacă vor fi, să se ofere și pachete sociale consistente, atrag atenția aceștia.

În primă fază, urmează negocierile pentru noul contract. Sindicaliștii promit una și bună: să ceară venituri mai mari pentru oamenii care duc greul, cei din producție. „Structura de personal și fondul de salarii. Acestea ne vor duce către solicitările pe care le avem: noi creșteri salariale pentru colegii noștri mineri și energeticieni și păstrarea locurilor de muncă în 2024 și nu vom fi de acord să plece în acest an decât salariații care doresc să părăsească această companie la cerere sau prin pensionare”, a declarat liderul sindical Jan Popescu, într-un interviu la Radio Infinit.

În caz că va fi cazul de concedieri colective, sindicaliștii atrag atenția că vor cere pachete sociale consistente, de peste 100 de mii de euro. “Așa cum s-a dat în Bulgaria”, mai adaugă Jan Popescu. „De ce 30, 50 de mii de euro și nu 125 de mii de euro cum s-a dat în Bulgaria și relocare? Să dea 100 de mii! Dacă administrația va intenționa să facă concedieri, e obligată să stea la masă cu partenerul social și sindicatele vor solicita și vor obține condiții bune pentru colegii care vor îndeplini condiții de prepensionare. Nu vom fi de acord să plece salariați în puterea vârstei”, a mai spus sindicalistul.

În prezent, CEO mai are circa 9.000 de salariați. Aproape 2.000 au contractele prelungite doar până în vară. Potrivit planului de restructurare, la finalul acestui an, ar mai trebui să mai aibă aproximativ 6.700 de angajați.

Până în 2029, producătorul de energie ar mai rămâne cu aproape 2.500 de oameni dacă luăm în calcul același plan de restructurare.

Vizualizări: 5,106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: