Politică

Ce face un secretar de stat când nu este de acord cu guvernul?

Gorjeanul susținut de PSD în Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, susține într-o postare pe pagina de socializare că nu este de acord cu ce face guvernul. 

“Nu sunt de acord cu 'închiderea definitivă şi ireversibilă' care este totuna cu 'dezafectarea' grupurilor energetice pe cărbune. Riscăm să devenim pentru mulți ani, dependenți de importurile de energie electrică la prețuri uriaşe, devastatoare pentru consumatorii români”, a scris Constantin Ștefan pe pagina de socializare.

Ce face un secretar de stat când nu este de acord cu guvernul? Bănuim că trebuie să ne așteptăm la o demisie, dacă ordonanța de urgență aflată acum în dezbatere publică va fi adoptată.

Iată câteva din prevederile extrem de controversate ale acestei ordonanțe, care va duce instant la creșterea dependenței energetice a României.

“Art.3. (1) Se aprobă încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă, până la data de 31 decembrie 2030, a capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă, de 4.920 MW. 

(2) Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă rămase în funcțiune după închiderea definitivă și ireversibilă, a 1.695 MW, la 31 decembrie 2021, se retrag din exploatare și se închid definitiv și ireversibil (...)(5) Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit ale Complexului Energetic Oltenia, respectiv grupurile energetice Turceni 4 în perioada 2023 – 2025, Ișalnița 7 în perioada 2024 – 2025 și Rovinari 6 în anul 2025, în total 975 MW putere instalată, constituie rezervă tehnică în perioada 2023 – 2025, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național. 

(6) Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit ale Complexului Energetic Oltenia, respectiv grupurile energetice Rovinari 4, Rovinari 5 și Turceni 5, în total 990 MW putere instalată, constituie rezervă tehnică în perioada 2026 – 2030, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național. 

(7) Capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de huilă”. 

Secretarul de stat Constantin Ștefan arată că alte țări au conservat grupurile energetice. “Cu noul context al crizei energetice europene, țări precum Germania, Polonia şi Spania, care au conservat grupurile energetice pe cărbune cu mulți ani în urmă, acum le-au repornit, ba chiar au şi construit altele noi. România trebuie să mențină în funcțiune, atâta timp cât este nevoie, toate capacitățile energetice pe cărbune de la CE Oltenia pentru a nu ne pierde independența energetică”, a transmis acesta.

Demolarea grupurilor pe cărbune, înainte ca România să pună în funcțiune alte capacități de producere a energiei electrice, se încadrează fără îndoială la subminarea economiei naționale. Este bine că un secretar de stat are atitudine, dar să sperăm că nu se limitează doar la vorbe.

 

Vizualizări: 2,113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: