Eveniment

Cauzele incendiului de la "Matei Balş". Dosarul a ajuns la DNA!

Incendiul pornit la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", în dimineaţa zilei de 29 ianuarie, în urma căruia au decedat mai multe persoane, a scos la iveală mai multe nereguli. Corpul de Control al premierului a publicat concluziile verificărilor privind circumstanţele în care a avut loc incendiul. 

Pavilionul V, cel în care a pornit incendiul, avea aviz de securitate la incendiu din 27.03.2020, dar funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu. "Pereții căilor de evacuare (în fapt, pereții dintre saloane și culoarul de acces) nu erau rezistenți la foc, fiind realizați dintr-un parapet de zidărie cu înălțime de 1,2 m și sticlă. Atât prin raportul de expertiză tehnică, cât și prin avizul de securitate la incendiu, s-a propus înlocuirea sticlei cu elemente de zidărie. Acest aspect ar fi putut împiedica propagarea rapidă a focului și fumului din salonul incendiat la saloanele învecinate", se arată într-o informare a Corpului de Control.

Instalaţia electrică era depăşită, aceasta fiind una veche şi supra solicitată. În momentul izbucnirii incendiului erau folosite 86 de prize de oxigen suplimentare față de rețeaua inițială de oxigen. "Instalația electrică proiectată și executată la nivelul anilor 2000-2001, subdimensionată pentru necesitățile actuale ale spitalului, respectiv suprasolicitarea acesteia prin încărcarea cu consumatori de ultimă generație. (...) La momentul izbucnirii incendiului, în cadrul Pavilionului nr. V, erau în folosință 86 de prize de oxigen suplimentare față de rețeaua inițială de oxigen, la care se adăugau tuburi de oxigen medical destinate strict transportului pacienților și nu utilizării ca sursă suplimentară de oxigen pentru pacienți, acest aspect fiind de asemenea de resortul anchetei penale", mai informează Corpul de Control. 

Corpul de Control al Prim-ministrului a formulat o sesizare penala la Directia Nationala Anticoruptie.

Vizualizări: 1,354

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: