Social

Cât de cald va fi de Crăciun

Directorul Școlii Naționale de Meteorologie (SNM), Florinela Georgescu, a prezentat prognoza meteo pentru sărbătorile de iarnă din acest an.

„După zilele acestea cu vreme rece, poate cele mai reci de până acum din această iarnă, urmează o încălzire simțitoare care va aduce pe partea de Sud și de Vest a țării temperaturi de peste 10 grade Celsius în ziua de Crăciun. E posibil ca următoarele două-trei zile să fie chiar mai calde”, a spus meteorologul.


„Ca și precipitații, speranța pentru cei care iubesc zăpada este ca stratul să se mențină în zona montană înaltă. Acolo, în ultimele zile a fost o creștere consistentă a acestuia. Din păcate, însă, această creștere foarte rapidă a stratului înseamnă și foarte multă instabilitate, adică se mențin condițiile de producere a avalanșelor. Să ne bucurăm de zăpadă, dar cu foarte mare atenție”, a mai spus directorul SNM.

„În ultimii ani, iarna a ținut să vină cu adevărat după jumătatea lunii ianuarie. Sfârșitul de toamnă și luna decembrie a adus temperaturi peste normă și, în unii ani, nu au fost nici precipitații. Cred că de prin 2012-2014 nu am mai avut strat consistent de zăpadă în zonele joase în luna decembrie. (...) În schimb, din păcate, vorbim tot mai des despre manifestări de iarnă în prima parte a primăverii: în luna martie sau chiar în aprilie. Tot ce trăim pe parcursul iernilor este categoric în contextul modificărilor climatice. Pe de o parte, temperaturile sunt în creștere și le observăm atât pe parcursul sezonului cald, cât și iarna; pe de altă parte, avem consecințele acestor temperaturi în creștere pentru că se amână din ce în ce mai mult perioada primei ninsori”, a mai explicat meteorologul Florinela Georgescu.

Vizualizări: 830

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: