Social

Când va funcționa noua școală care se va construi la Arcani

Cea mai afectată clădire în urma cutremurelor din februarie este școala gimnazială din comuna gorjeană Arcani, pe care primăria estimează că o va ridica și o va reinclude în circuitul școlar în 2024.

Centrul localității Arcani e înconjurat de benzi alb-roșii de interdicție în clădiri, una dintre acestea fiind școala care va fi în curând demolată.

Școala construită în perioada 1967-1968, și reabilitată în perioada 2010-2011, are structura de rezistență afectată de cutremure, din acest motiv fiind interzis accesul în incintă. Conform comunicatului oficial al prefecturii clădirea școlii prezintă fisuri orizontale, verticale și la 45 de grade pe un perete între casa scării și sala de clasă P+1, pereți săli de clasă interiori și exteriori sunt grav afectați iar structura de rezistență este și aceasta grav afectată, din aceste motive școala urmând să fie demolată.

Experții care au analizat clădirea au decis că școala în care au învățat zeci de generații de copii din Arcani prezintă risc de prăbușire și trebuie demolată. 

Autoritățile locale estimează că noua clădire va fi ridicată și va deveni funcțională peste un an și jumătate. ”În perioada următoare, noi o să dăm foarte repede autorizația de demolare, să ne apucăm de demolat și toate celelalte proceduri, proiectul tehnic și licitațiile pentru a stabili un constructor. Încercăm ca, la anul, în toamnă, să avem copiii înapoi la școala gimnazială” a declarat, la televiziunea publică, primarul Aristică Coiculescu.

Școala va fi reconstruită cu bani de la guvern, fiind alocați peste 51 de milioane lei din fondul de rezervă către mai multe localități din Gorj pentru a repara 16 școli avariate în această perioadă.

După ce vor încheia programele "Săptămâna altfel" și "Săptămâna verde", elevii școlii vor fi relocați către cele două școli din Stroiești și Câmpofeni, a mai precizat primarul din Arcani.

Vizualizări: 750

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: