Actualitate

Când va deveni funcțională filiala de lignit

Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia au uitat că au anunțat proteste, dacă salariații sunt mutați pe Filiala de lignit, care urmează a fi înființată. Acum ne transmit că așa scrie în planul de restructurare și ne mint că se va întâmpla abia în 2026.

“Cei din administrație ne-au spus că ea trebuia să demareze ca și înființare undeva în februarie anul acesta, se va iniția această divizare undeva după AGA din august, urmând să intre efectiv în pâine în jurul anului 2026. Acestea sunt informațiile pe care ni le-au transmis”, a spus la Radio Infinit liderul Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu.

Nu este chiar așa, dacă ne uităm în decizia Comisiei Europene din ianuarie anul trecut, prin care a fost aprobat planul de restructurare a CE Oltenia. Acolo scrie care sunt etapele: “decizia de începere a procesului de divizare a activităților din domeniul lignitului în februarie sau martie 2023, pregătirea proiectului de divizare a activităților din domeniul lignitului în martie sau aprilie 2023, divizarea efectivă a activităților din domeniul lignitului în septembrie sau octombrie 2023”.

Deci, dacă divizarea începea în februarie, era finalizată în septembrie. Dacă începe în august, cam peste opt luni ar trebui să fie finalizată. Drept este că în decizia CE scrie că  ”În orice caz, autoritățile române s-au angajat să creeze filiala de lignit înainte de sfârșitul perioadei de restructurare, adică înainte de sfârșitul anului 2026”. Adică a fost dat acest termen limită în anul 2026, dar nu este exclus ca procesul să fie finalizat în primăvară.

Până la urmă, nici nu prea mai are importanță, câtă vreme nimeni nu renegociază planul de restructurare, pentru amânarea închiderii unor capacități.

Vizualizări: 1,333

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: