Actualitate

Bustuchin: Dezbatere publică pentru o nouă sondă de exploatare a gazelor

OMV Petrom SA face demersuri pentru punerea în funcțiune a unei noi sonde în comuna gorjeană Bustuchin. Sonda de exploatare 1177 va fi forată în scopul punerii în evidență a rezervelor de gaze de pe structură, în limita adâncimii de 2900m. 

Terenul care va fi utilizat pentru amenajarea viitoarei platforme necesare forajului sondei 1177 se găsește pe perimetrul satului Bustuchin, în extravilan, suprafața ocupată temporar în vederea executării forajului și a punerii în producție a sondei fiind de 12.711 m2.

OMV Petrom a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj raportul privind impactul asupra mediului pentru acest proiect, care face parte din documentația procedurii de obținere a acordului de mediu. Noua sondă se va fora pe platforma existentă pe care se află deja sonde aflate în exploatare. Durata estimată de realizare a sondei este de circa 185 zile.

”Amplasamentul sondei de exploatare este determinat de informațiile geologice existente la data prognozării lucrării cu privire la existența stratului în care s-au acumulat hidrocarburile. Perimetrul propus pentru amplasarea sondei 1177 BUSTUCHIN se găseşte pe un teren relativ plan, situat ȋn zona mediană a versantului stâng al râului Amaradia, în zona localităţii Bustuchin, judetul Gorj. Cel mai apropiat curs cadastrat de apă de suprafață față de obiectivele proiectului analizat este reprezentat de pârâul Șoimului, aflat la circa 400 m de amplasament, urmat de râul Amaradia aflat la circa 1,32 km față de amplasament. Exploatarea petrolieră Bustuchin se găsește pe cursul superior al râului Amaradia fiind situata în zona de contact dintre Subcarpați și Piemontul Getic”, se arată în raport.

Tipul deciziei posibile luate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu. Înainte de a se pronunța, va avea loc o dezbatere publică a proiectului pe plan local. ”Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului, va avea loc la  sediul Primăriei Bustuchin în data de 30.03.2023, începând cu orele 13.00”, a anunțat APM Gorj.

Până atunci, publicul interesat poate transmite comentarii, opinii sau observaţii legat de acest proiect. 

Vizualizări: 3,352

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: