Actualitate

Burduja nu are de gând să amâne termenele de închidere a Complexului Energetic Oltenia

România va raporta la Comisia Europeană stadiul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență până pe 15 iulie, iar până la finalul lunii august Ministerul Energiei va comunica forma revizuită a planului, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 

 

Interesant, dar fără să fie vreo surpriză, nici actualul ministru al Energiei nu arată preocupare pentru zona minieră, lăsând lucrurile trasate de Virgil Popescu să se întâmple. Nu există nici cel mai mic interes pentru schimbarea termenelor privind închiderea Complexului Energetic Oltenia, iar din decembrie 2025 chiar ne vom lua adio de la industria de cărbune. 

Așa că orice altă declarație a politicienilor, orice altă promisiune de amânare a termenelor de închidere a capacităților de energie pe cărbune, va părea de acum înainte o crasă minciună. Singurul lucru cert este că în CEO a început să se taie utilaje la fier vechi. Acolo unde vor ajunge toate componentele care au dat energie acestei țări.

Iată mai jos, ”viziunea” actualului ministru, relatată în InvesTenery.ro:

 

”Am convocat grupul de lucru interministerial pentru monitorizarea și implementarea PNIESC și i-am rugat pe reprezentanții celorlalte ministere și autorități să tratăm cu maximă responsabilitate și celeritate angajamentele asumate, a anunțat ministrul”, a spus ministrul Sebastian Burduja.

 

Ministerul Energiei va implementa ultimele solicitări și observații ale Comisiei pentru finalizarea jaloanelor 129 și 133 conform termenelor prevăzute în regulament. În calitate de coordonator de reforme și investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Energiei a lansat apeluri de proiecte specifice în cadrul următoarelor măsuri de investiții: 

- I.2 – Infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinație cu hidrogenul verde ca măsură de tranziție), precum și capacitățile de producție a hidrogenului verde și utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice;

- I.3 – Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în termoficarea urbană, în vederea realizării unei decarbonizări profunde pentru realizarea jaloanelor 129 și 133 prevăzute în PNRR. *Jalonul 129 a vizat semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW, în cadrul unei proceduri competitive, iar Jalonul 133 a vizat semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată, caracterul apelului fiind unul necompetitiv. 

 

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a precizat: „Au fost motive administrative care au dus la această situație. Autoritatea de audit a României a realizat o analiză a acestor jaloane și le-a declarat ca fiind îndeplinite, au fost discuții cu Comisia Europeană. Pe hidrogen este prima schemă la nivelul Uniunii Europene care a fost practic aprobată ca parte a PNRR, astfel România e pionier la nivel european și cadrul european este în continuă evoluție. La fel cadrul de reglementare la nivel național. În ceea ce privește centralele de cogenerare – iarăși au fost motive administrative. Le vom soluționa urgent. PNRR este o șansă de dezvoltare a României care nu trebuie în niciun caz ratată. E nu numai o foaie de parcurs, este un program de țară, care include reforme și proiecte — ambele componente sunt vitale. Așa cum am procedat la ministerul la care am fost anterior, una dintre principalele mele priorități este îndeplinirea la termen a jaloanelor și țintelor din PNRR.”

Exact ce relatam într-un alt articol. Jalonează, prinde fiecare câte o "jumară", iar ulterior...Dumnezeu cu mila. Și fără producție energetică și datori pe ce au jalonat alții. Realizați că o parte din bani merg țintiți pe grupurile de interese. Ne rămâne și nouă ceva. Ratele! 

Vizualizări: 4,087

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: