Social

Bisericile vechi, lăsate în ruină. Guvernul taie 89% din bani

Biserica Ortodoxă Română va primi cu aproape 89% mai puțini bani în 2021, față de anul precedent, pentru restaurarea bisericilor. Bugetul pentru salarii va fi însă mai mare.

Guvernul a hotărât ca suma totală ce va ajunge anul acesta în contul Bisericii să fie de aproximativ 760 de milioane de lei, acordați prin trei programe. 

Primul program se referă la construcția și restaurarea lăcașurilor de cult, pentru care vor fi alocați anul acesta doar 28 de milioane de lei, reprezentând puțin peste 10% din bugetul pe anul 2020. Banii vor fi folosiți atât pentru funcționarea lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase. 

Al doilea capitol bugetar se referă la salarizarea personalului de cult. Aici, contribuția statului urmează să crească cu 2,36% în 2021, la 749,25 milioane lei. Biserica Ortodoxă ce are activitate în afara granițelor este sprijinită din aceeași sumă. 

În al treilea rând vorbim de alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic, care vor crește cu o treime față de anul precedent, suma acordată ajungând la 8,83 de milioane de lei.

Administrația Prezidențială a transmis că președintele Klaus Iohannis a avut marți o întâlnire cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, nespecificând însă care au fost temele discutate.

 

Vizualizări: 716

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: